Tragedije i zločini u najmlađoj državi svijeta: Vladine snage Južnog Sudana koriste izgladnjivanje "kao ratno oružje" protiv vlastitih stanovnika?

Svijet
Tragedije i zločini u najmlađoj državi svijeta:  Vladine snage Južnog Sudana koriste izgladnjivanje "kao ratno oružje" protiv vlastitih stanovnika?
Izgladnjivanje se koristi kao ratno oružje od strane vladinih snaga Južnog Sudana protiv vlastitih stanovnika, navodi se u izvješću odvjetničke kompanije Global Rights Compliance.

Izgladnjivanje se koristi kao ratno oružje od strane vladinih snaga Južnog Sudana protiv vlastitih stanovnika, navodi se u izvješću odvjetničke kompanije Global Rights Compliance.

Namjerna taktika izgladnjivanja koju koriste vladine snage i savezničke milicije te oporbene snage tjeraju civile iz njihovih domova, pogoršavajući najveću izbjegličku krizu u Africi, navodi se u izvješću.

Sve strane u sukobu počinile su rasprostranjena kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, ističe se.

Izvješće je prvo koje poziva međunarodnu zajednicu da intervenira tražeći da se zločini izgladnjivanja u Južnom Sudanu priznaju kao kršenje međunarodnog prava, te da se počinitelji ratnih zločina privedu pravdi.

Razaranje je natjeralo stotine tisuća civila na bijeg, uglavnom u izbjegličke kampove u sjevernoj Ugandi.

Alex de Waal, izvršni direktor Svjetske zaklade za mir na Sveučilištu Tufts i stručnjak za Rog Afrike, rekao je da su zločini izgladnjivanja koje su počinile vladine snage Južnog Sudana dobro dokumentirani. Nedavno su visoki povjerenik UN-a za ljudska prava i istraživači bilježili zločine i tražili odgovornost, rekao je.

Južni Sudan stekao je neovisnost 2011., ali je 2013. ušao u dugotrajni i krvavi građanski rat. UN je dokumentirao užasne slučajeve masovnog silovanja, ropstva i pogubljenja. I dalje dolazi do izbijanja sukoba iako je situacija nešto mirnija.

Zemlja se također sučila s velikim poplavama i sušama koje su dodatno postojeću situaciju učinili još težom, prenosi Advance

Ne propustite