U VAŠOJ PORODIČNOJ HISTORIJI BOLESTO STOJI I DIJABETES? Evo kako možete pomoću ovog napitka da smanjite rizik od ove bolesti

Porodica i zdravlje
U VAŠOJ PORODIČNOJ HISTORIJI BOLESTO STOJI I DIJABETES? Evo kako možete pomoću ovog napitka da smanjite rizik od ove bolesti
Istraživači su otkrili da redovno ispijanje kafe sa kofeinom može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživači su otkrili da redovno ispijanje kafe sa kofeinom može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Više od 37 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama se bavi dijabetesom, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Iako to znači da sigurno poznajete nekoga ko ima dijabetes, to takođe znači da možda imate članove porodice koji se suočavaju sa ovom bolešću. Ako je to slučaj, možda ćete želeti da preduzmete određene korake kako biste smanjili rizik od razvoja dijabetesa koji bi mogao uključivati ispijanje kafe, prema novoj studiji.

Studija koja je objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition obuhvatila je 4.522 učesnice koje su imale istoriju gestacionog dijabetesa melitusa (GDM). Praćenje onih koji su uključeni u periodu 1991–2017, provere su vršene svake dve do četiri godine kako bi se uočili različiti faktori kao što su životne navike, ishrana – uključujući potrošnju kafe sa kofeinom i bez kofeina, demografiju i bolesti. Pored toga, uzorci krvi su uzeti od učesnika koji nisu imali dijabetes između 2012-2014 i analizirani na biomarkere metabolizma glukoze.

Kakve veze ima kafa sa dijabetesom

Tokom studije je otkriveno da je 979 učesnika razvilo dijabetes tipa 2. Rezultati su takođe pokazali da je redovno pijenje kafe sa kofeinom povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

- Studija je zanimljiva i važna jer pokazuje da kafa može imati pozitivan uticaj na živote žena, kod kojih je veća verovatnoća da će razviti dijabetes tipa 2, kaže Amber Dikson, izvršna direktorka, dijetetičarka i gerijatrijska sestra u Elderli Assist Inc.

- Moguće je da kofein ima drugačiji efekat na žene od muškaraca, što bi imalo smisla s obzirom na nalaze ove studije. Aktivni sastojak kafe je kofein, stimulans koji može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. To je zato što kofein blokira adenozinske receptore u mozgu, što snižava nivo insulina i povećava apsorpciju glukoze, objašnjava Dikson kada je u pitanju način na koji se kafa koristi tako da može potencijalno pomoći u prevenciji dijabetesa.

- Istraživači su otkrili da je konzumacija kafe povezana sa poboljšanim metaboličkim profilom - što znači da pijenje više kafe može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 pomažući vam da održite zdravu težinu i nivo krvnog pritiska, takođe napominje Dikson.

Pored toga što deluju kao dodatak ishrani za dijabetes, pokazalo se da kafa i kofein imaju nekoliko drugih zdravstvenih koristi, uključujući smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti zbog antioksidanata i smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti zbog kofeina.

Ako ste znatiželjni o količini kafe koju biste možda željeli da redovno konzumirate, Dikson kaže da "umjereno konzumiranje kofeina – jednu do tri šoljice dnevno – može biti korisno za mozak, srce i druge organe".

S druge strane, "konzumacija više od četiri šoljice kafe dnevno može zapravo biti štetna po zdravlje i povećati rizik od srčanih oboljenja i nekih karcinoma", upozorava Dikson.

Pijanje pet ili više šoljica kafe dnevno može izazvati ozbiljne neželjene efekte kao što su nesanica, razdražljivost i anksioznost, prenosi Blic

Ne propustite