Argentina uz dramu u finišu zakazala veliki okršaj s Nizozemskom

Fudbal
Argentina uz dramu u finišu zakazala veliki okršaj s Nizozemskom
,

Argentina je večeras savladala Australiju i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Nije to bila spektakularna utakmica, čak se može nazvati i monotonom pored tri viđena gola, ali Gaučosi su jednostavno pokazali veći kvalitet na ovoj razini takmičenja.

Do vodstva Argentina dolazi u 35. minuti, i to preko Lionela Messija. Nakon što je kapiten Argentine ubacio s desne strane, lopta je izbijena. No ubrzo se vratila u kazneni prostor do Otamendija, koji ju je smirio za Messija. Kao i puno puta u karijeri, Messi je jačom, lijevom nogom naciljao suprotni kut i prizemnim udarcem zabio u 1000. utakmici u karijeri. Ovo je ujedno bio prvi Messijev gol u nokaut-fazi svjetskih prvenstava.

Drugipogodak južnoamerička selekcija postiže u 57. minuti. Stisnuli su De Paul i Alvarez australskog golmana Ryana, koji ih je pokušao predriblati. No, kako nije uspio, tako mu je Alvarez oduzeo loptu i lagano je gurnuo u gol.

Činile se da će Argentinci s laganih 2:0 privesti meč kraju, ali Australci su ipak odbili potpisati kapitulaciju tek tako. Prednost Gaučosa u 77. minuti prepolovio je Goodwin, kada je iz prve s 25 metara snažno opalio odbijenu loptu. Na putu prema golu dotaknula je Fernandeza i prevarila golmana Argentine Martineza, koji je otišao udesno, a lopta ulijevo.

U samom finišu meča Aziz Behich je nakon odličnog prodora imao sjajnu šansu da izjednači, ali njegov udarac u zadnji tren je blokirao Lisandro Martinez.

Njegov prezimenjak Lautaro je zatim mogao staviti tačku na cijelu priču, ali promašio je dvije velike prilike.

Garang Kuol se u sedmoj minuti nadoknade mogao proslaviti, ali golman Emiliano Martinez je odbranio njegov udarac iz blizine i spriječio produžetke.

Do posljednjeg sudijskog zvižduka tako je ostalo 2:1, Argentina je među najboljih osam ekipa na SP.

Ne propustite