Veliki razvoj odnosa između Saudijske Arabije i Južne Koreje: Hoće li ovo dovesti do novog privrednog procvata za 4. ekonomiju Azije?

Svijet
Veliki razvoj odnosa između Saudijske Arabije i Južne Koreje: Hoće li ovo dovesti do novog privrednog procvata za 4. ekonomiju Azije?
,

Saudijska Arabija je prošle sedmice potpisala nove ugovore vrijedne više milijardi dolara s Južnom Korejom, u najnovijem pokušaju kraljevstva da ojača veze s jednim od svojih glavnih kupaca nafte i četvrtom najvećom privredom u Aziji.

U svom posjetu Seulu sredinom prošlog mjeseca saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman sastao se s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-Yeolom i brojnim čelnicima korejskih konglomerata kao što su Samsung i Hyundai.

Južnokorejski mediji hvalili su razmjere sporazuma potpisanih između dvaju strana, a neki tvrde da bi posjet prijestolonasljednika mogao dovesti Južnu Koreju do gospodarskog procvata putem ugovora za megaprojekte, poput Neoma, novog grada u pustinji kojeg planira podići Saudijska Arabija.

Tijekom posjeta dvije su strane potpisale 26 investicijskih sporazuma, navodno vrijednih oko 75 milijardi dolara.

No, posjet su osudili jemenske izbjeglice u Južnoj Koreji koji tvrde da je ovo pokazatelj dvostrukih standarda, budući da njihova zemlja i dalje pati zbog saudijske vojne intervencije.

Ne propustite