Christine Lagarde posve iskreno - što prognozira Europska centralna banka u narednom periodu? Još inflacije, a samim time i još više kamatne stope

Objavljeno:03.12.2022 - 17:48
A A A Times Arial

Šefica Europske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, izjavila je u ponedjeljak da ne vjeruje da je inflacija u Europi dosegla vrhunac iako je dosegla najviše razine u povijesti.

Također je rekla europskim zakonodavcima da ECB još nije završila s podizanjem kamatnih stopa u sklopu borbe protiv inflacije.

"Previše je neizvjesnosti da bi se znalo hoće li inflacija, koja je u listopadu dosegnula 10.6%, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste eurovalutu", rekla je Lagarde.

"Kad promatramo što pokreće inflaciju, bilo da je riječ o hrani i robi općenito, ili o energiji, ne vidimo komponente ili smjer koji bi me naveo da vjerujem da smo dosegli vrhunac", rekla je.

"To znači da će središnja banka nastaviti krotiti inflaciju svim alatima koje imamo, prvenstveno povećanjem kamatnih stopa", rekla je Lagarde Odboru za ekonomska i monetarna pitanja Europskog parlamenta.