Predstavljen novi nevidljivi nuklearni bombarder za američku vojsku B-21

Objavljeno:03.12.2022 - 10:27
A A A Times Arial

Northrop Grumman Corp (NOC.N) predstavio je svoj novi avion B-21 "Raider", prvi iz nove flote nevidljivih nuklearnih bombardera dugog dometa za Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država.


B-21 je predstavljen tokom ceremonije u Northropovoj tvornici 42 u Palmdaleu u Kaliforniji, nudeći javnosti prvi pogled na novi bombarder.

B-21, koji ima sličan oblik "letećeg krila" kao i njegov prethodnik, B-2, moći će isporučiti i konvencionalno i nuklearno oružje širom svijeta koristeći sposobnost dugog dometa i punjenja gorivom u zraku.

Predviđalo se da će svaki avion koštati otprilike 550 miliona dolara u dolarima iz 2010. godine, ili oko 750 miliona dolara u današnjim dolarima prilagođenim inflaciji.

Zračne snage planirale su kupiti najmanje 100 aviona i započeti zamjenu bombardera B-1 i B-2.

Northrop je pobijedio tim sastavljen od Boeinga i Lockheed Martin kada je 2015. godinedobio ugovor za pravljenje bombardera. Proizvođač motora Pratt & Whitney, Collins Aerospace, GKN Aerospace, BAE Systems i Spirit Aerosystems su među više od 400 dobavljača u 40 država.

Northrop naziva avion šestom generacijom aviona s obzirom na njegovu sposobnost povezivanja s drugim avionima i jednostavnog integriranja budućeg oružja u arhitekturu svog sistema.

B-21 također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje nevidljivost i koji će zahtijevati manje održavanja i svesti operativne troškove i zastoje na minimum, rekao je Doug Young, potpredsjednik sektora i generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems u intervjuu za Reuters.