Pogledajte nove satelitske fotografije Mariupolja: Rusi izgradili vojni kompleks

Aktuelno
Pogledajte nove satelitske fotografije Mariupolja: Rusi izgradili vojni kompleks
-

Na snimkama se vide i građevinski radovi

Na najnovijim satelitskim snimkama vidi se povećan broj grobova na glavnom groblju u Mariupolju, ukrajinskom gradu teško pogođenom u ratu Rusije i Ukrajine. Lučki grad je pod ruskom okupacijom od maja, a prije toga trpio je neprestano bombardiranje moskovskih snaga.

Maxar Technologies objavio je nove satelitske fotografije na kojima se vidi groblje Starokrimsk 29. marta i potom 30. novembra. Razlika je očita.

6565769

Maxar Technologies/Twitter/
Druge snimke pokazuju da se deseci visokih stambenih zgrada uništenih ili teško oštećenih tokom opsade Mariupolja sada ruše. U blizini nekoliko trgovačkih centara viđene su velike zalihe građevinskog materijala. Ipak, hiljade domova, stanova, zgrada i infrastrukture i dalje su u zapuštenom stanju.

Na snimkama se vide i građevinski radovi, kao i novoizgrađeni ruski vojni kompleks u sjevernom središtu grada. Na vrhu krova vidi se slogan ruske vojske, kao i iscrtana zvijezda.

6565771
Maxar Technologies/Twitter/

Oko pozorišta u Mariupolju postavljena je zaštitna ograda.

Pozorište je, podsjetimo, bilo mjesto ruskog zračnog napada u kojem su ubijeni ukrajinski civili koji su se skrivali unutra.

Ne propustite