DIPLOMATSKI INCIDENT U BEOGRADU: Vučić urlao na press-konferenciji s komesarom Varhelyjem (VIDEO)

Objavljeno:02.12.2022 - 18:56
A A A Times Arial

Novinari su na press-konferenciji pitali Vučića smatra li da je njegov emotivni istup neprimjeren i pretjeran, na šta je predsjednik Srbije odgovorio da je patriota i da je njegov zadatak da se bori za Srbiju i srpski narod. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, a sudeći po Vučićevoj nervozi na press-konferenciji čini se da susret nije protekao u najboljoj atmosferi. 

Već na početku press-konferecije, Vučić se zahvalio evropskom komesaru na finansijskoj pomoći Srbiji u iznosu od 165 miliona eura, no već u slijedoćoj rečenici je na posredan način kazao da je razočaran. Kazao je da Srbija svakog mjeseca za gas plaća 200 miliona eura, a za uvoz struje više od 40 miliona eura, tako da je evropska pomoć Srbiji jako mala. 

Druga stvar koja je Vučića vidno iznervirala, jest predstojeći samit balkanskih lidera u Tiranu u okviru "Berlinskog pocesa". Vučić je povišenim tonom rekao da je donio odluku da niko iz Srbije neće učestvovati na samitu u Tirani, ali je ipak obećao komesaru Varhelyiu da će još jednom razmisliti. Kao što je poznato, Vučić se protivi Berlinskom procesu, pokušavajući umjesto njega instalirati političko-ekonomsku asocijaciju Otvoreni Balkan sa Srbijom kao liderom. 

Novinari su na press-konferenciji pitali Vučića smatra li da je njegov emitivni istup nepromjeren i pretjeran, na šta je predsjednik Srbije odgovorio da je patriota i da je njegov zadatak da se bori za Srbiju i srpski narod. 

(SB)