Cijene nafte više nego početkom sedmice

Objavljeno:02.12.2022 - 16:44
A A A Times Arial

CIJENE nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 87 dolara budući da su trgovci na oprezu uoči razgovora vodećih proizvođača o opskrbi i stupanja na snagu embarga EU na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 37 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 87.25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 81.91 dolara.

U fokusu je trgovaca na kraju tjedna sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici.

Većina analitičara očekuje da će OPEC+ potvrditi odluku o smanjenju proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

"Ovotjedni oporavak cijena doveo je barel u Londonu nadomak 90 dolara i mogao bi stišati apetit među vodstvom (OPEC+) za dodatnim smanjenjem proizvodnje kako bi se poduprle cijene", objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

"No, grupa bi se mogla odlučiti i na preventivnu mjeru, s obzirom na izglednu prigušenu kinesku potražnju za naftom i otpuštanje dodatnih barela iz američkih (strateških rezervi)", napominje Brennock.

U međuvremenu su vlade EU okvirno dogovorile cjenovni limit za rusku naftu od 60 dolara po barelu, koji bi se trebao prilagođavati kako bi bio pet posto niži od tržišne cijene, prema diplomatskim izvorima i dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

U četvrtak poslijepodne ruskom naftom marke Urals trgovalo se po oko 70 dolara po barelu.

Limit još nije formalno odobren, napominje Reuters, citirajući diplomata EU da Poljska nije potvrdila da će ga poduprijeti. Varšava je tražila znatno niži limit. Mehanizam bi trebao biti aktiviran 5. prosinca, kada na snagu stupa i embargo EU na rusku naftu.

Zbog embarga EU ruska proizvodnja mogla bi se početkom iduće godine smanjiti za 500 tisuća do milijun barela dnevno, rekla su dva izvora u velikim ruskim proizvođačima. 

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 1.26 dolara, na 84.39 dolara.