Zahiragić: Ko pokuša suspendovati volju Bošnjaka imaće probleme

Objavljeno:02.12.2022 - 15:20
A A A Times Arial

Sinhronizovano formiranje vlasti u predstavničkim domovima u kojima je odlučivala tzv. Osmorka mogla bi biti zaustavljena u Domu naroda Parlamenta FBiH. Iz sarajevskog SDA poručuju - "može se očekivati obrat", planiraju okupiti većinu u klubu Bošnjaka. Iz SDP-a kažu, ništa nije isključeno, do posljednjeg trenutka.


“Možete očekivati obrat, SDA će sa svojim partnerima imati većinu u klubu Bošnjaka i na takav način će onemogućiti realizaciju sporazuma i svih onih stvari koje su napisane u sporazumu”, rekao je SDA-ov zastupnik Haris Zahiragić.

Zahiragić dodaje da se pojavljuje priča da “klub Bošnjaka nije bitan”, te pita kako je bitan klub Hrvata ako nije Bošnjaka?

“Ko pokuša suspendovati izbornu volju bošnjačkog naroda koja je oličena u klubu Bošnjaka će imati ozbiljne probleme”, rekao je Zahiragić.

“Čengić: Ne možete vjerovati delegatima do zadnje”
SDP-ov Irfan Čengić objašnjava, koalicija osam partija se nada da će u klubovima naroda imati po 11 delegata što će im omogućiti lagano formiranje vlasti na nivou FBiH. Ipak, ne isključuje mogućnost da to tako neće biti.

“A šta se dešava na terenu sa pritiscima i sa nezakonitim aktivnostima je druga stvar. Tu lekciju sam naučio na izboru Bogića Bogićevića da se delegatima ne može vjerovati do zadnje”, rekao je Irfan Čengić iz SDP-a.

Njegov kolega podsjeća da je upravo ova stranka omogućila izbor Milana Dunovića iz DF-a iako nije bila dio koalicije nakon prošlih izbora.

“2014. godine u klubu Srba bez SDP-a se ne bi mogla formirati vlast. SDP je tada glasao za gospodina Dunovića da bi odblokirao proces, tada smo pokazali da nećemo biti neko ko blokira”, rekao je Igor Stojanović iz SDP-a.

Iz Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ide rekordan broj Srba, tačnije svi izabrani u Skupštinu KS, njih pet. Iako su izabrana četiri Hrvata, samo će Damir Marjanović u delegatske klupe. Tako je zbog odluke Christiana Schmidta o raspodjeli delegatskih pozicija na prostoru FBiH.

“Četiri od 35 u Skupštini je u Klubu Hrvata dovoljno pokazuje da je Hrvata i bilo i da će ih biti u Sarajevu”, rekao je Damir Marjanović.

“Broj Srba i Hrvata je povećan u Skupštini KS, mislim da sve više dobijamo multietničku sliku Sarajeva kao glavnog grada, drago mi je što je to značajno povećan broj u odnosu na prošli mandat”, dodao je Stojanović.

Iz reda Ostalih izabrana je Sanela Klarić, po raspodjeli KS daje dva delegata u ovaj klub, no obzirom da će nedostajati delegata za popunu kluba, po svemu sudeći cijeli klub bi mogao da ode u delegate, njih ukupno pet.