Jezive pošiljke: Šest ukrajinskih ambasada dobilo paket sa životinjskim očima, stigla je i u Zagreb

Objavljeno:02.12.2022 - 14:53
A A A Times Arial

Paketi sa životinjskim očima poslani su u šest ukrajinskih ambasada u Evropi, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Portparol Oleg Nikolenko rekao je da su paketi "natopljeni krvlju" pronađeni u Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj i Austriji.

Još uvijek nije poznato ko je poslao pakete u ambasade i konzulate.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba smatra da se odvija "dobro planirana kampanja terora i zastrašivanja ukrajinskih ambasada i konzulata".


Podsjećamo, ovo nije prvi put da čudne pošiljke dolaze na adrese ukrajinskih ambasada, pa je tako prije dva dana, 30. novembra jedan zaposlenik povrijeđen nakon što je bomba s pismom eksplodirala u ukrajinskoj ambasadi u Madridu u Španiji.


Nikolenko se osvrnuo na niz drugih u izjavi objavljenoj na Facebooku, uključujući i to da je vandaliziran i ulaz u prostorije ukrajinskog ambasadora u Vatikanu. Dodao je da je ambasada u Kazahstanu dobila lažnu prijetnju bombom, dok je ambasada u SAD dobila pismo koje sadrži fotokopiju članka koji kritikuje Ukrajinu.


"Pismo je stiglo sinhrono sa ostalima sa teritorije jedne evropske zemlje.", rekao je gospodin Nikolenko, poručujući da se još uvijek radi na istrazi svih prijetnji, identifikaciji umiješanih i privođenju na odgovornost.

Šest paketa koji su dostavljeni evropskim ambasadama i konzulima, dodao je, "bili su impregnirani tečnošću karakteristične boje i imali su odgovarajući miris".

Nikolenko je također rekao da su ukrajinski konzulati i ambasade pojačali mjere sigurnosti, slijedeći upute Dmitra Kulebe nakon eksplozije u Madridu.