OPREZNO!

ISPROBAJTE BRZI TEST SA MALIM PRSTOM: Ako ne možete da uradite ovo, prijeti vam moždani udar

Objavljeno:02.12.2022 - 12:47
A A A Times Arial

Doktor Jay Will, koji se na društvenoj mreži TikTok potpisuje kao postkoviddoktor, pokazao je test koji nam može otkriti da li smo u povećanom riziku od moždanog udara i razvoja demencije, tačnije Alchajmerove bolesti.

Potrebno vam je samo sedam sekundi za test.

1. Savijte kažiprst i srednji prst zajedno

2. Palac i mali prst treba da se dodiruju kao na videu

3. Pokušajte pomjeriti mali prst

Ako se vaš mali prst kreće slobodno i možete ponavljati vježbu više puta, vaš mozak je zdrav, a svako odstupanje može ukazivati ​​na povećan rizik od moždanog udara, kognitivnih oštećenja i Alchajmerove bolesti.

Ako sumnjate da neko od vaših najmilijih možda ima simptome Alchajmerove bolesti, obratite pažnju na finu motoriku. Na sajtu Stanfordhealthcare.org se navodi da osobe čije su fine motoričke sposobnosti očuvane najčešće ne razvijaju demenciju.

Kada treniramo posezanje i hvatanje predmeta, treniramo i svoj mozak. Drugim riječima, ova akcija dovodi do promjena u vezama određene neuronske populacije u crvenom jezgru, području srednjeg mozga. Istraživači sa Biocentruma Univerziteta u Bazelu otkrili su ovu grupu nervnih ćelija u crvenom jezgru. Takođe su pokazali kako finomotorički zadaci pospješuju plastičnu reorganizaciju ove regije mozga. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Što više radite vježbe koje poboljšavaju finu motoriku, to se više jačaju veze između neurona ove grupe nervnih ćelija.

Još jedan test koji možete uraditi je test otvarača staklenki. Pokušajte otvoriti teglu bez posebnih trikova. Koliko ti je teško ovo izvesti?

Dr. Setor K Kunutsor je izjavio da kognitivno oštećenje još nije napredovalo u demenciju. Nasuprot tome, Alchajmerova bolest je vrsta demencije.

- Naši rezultati su pokazali da oni s većim vrijednostima snage šake imaju smanjen rizik od razvoja kognitivnih oštećenja, demencije i Alchajmerove bolesti, u poređenju sa onima sa nižim vrijednostima snage hvata - rekao je Kunutsor.

 

Pogledajte video OVDJE

 

Izvor: Najžena.rs