Lavrov poručio: "Zapad se direktno uključio u sukob u Ukrajini - ne samo da im šaljete oružje već ih sad i obučavate na prostoru vaših zemalja"

Objavljeno:02.12.2022 - 11:08
A A A Times Arial

Ruski ministar vanjskih poslova optužio je u četvrtak Zapad da su se izravno uključili u sukob u Ukrajini opskrbljujući zemlju oružjem i obučavajući njezine vojnike, piše Advance.hr.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je rekao da su ruski projektili ispaljeni na ukrajinska energetska postrojenja i drugu ključnu infrastrukturu imali za cilj oslabiti ukrajinski vojni potencijal i izbaciti iz tračnica isporuke zapadnog oružja.

"Ne biste trebali tvrditi da SAD i NATO ne sudjeluju u ovom ratu. Vi izravno sudjelujete u tome", rekao je Lavrov u videopozivu s novinarima. "I to ne samo osiguranjem oružja nego i obukom osoblja. Vi obučavate njihovu vojsku na svom teritoriju, na teritoriju Britanije, Njemačke, Italije i drugih zemalja", rekao je Lavrov.

Pritom je također rekao da je paljba projektila, bespilotnih letjelica i topničke vatre koja je ostavila milijune Ukrajinaca bez struje, grijanja i vode imala za cilj "onesposobiti energetske objekte koji omogućavaju da se i dalje upumpava smrtonosno oružje u Ukrajinu kojim se ubija Ruse".

"Infrastruktura koja je ciljana tim napadima koristi se za osiguranje borbenog potencijala ukrajinskih oružanih snaga i nacionalističkih bataljuna", ističe Lavrov.