OVO VOĆE JE NAJGORE, SMRT ZA IMUNITET: Razara organizam i potrebne su dvije godine da se oporavi od štete

Porodica i zdravlje
OVO VOĆE JE NAJGORE, SMRT ZA IMUNITET: Razara organizam i potrebne su dvije godine da se oporavi od štete
Svi misle da je voće dobro za jačanje imuniteta, ali ne ovako – zapamtite to kada odete u trgovinu

Svi misle da je voće dobro za jačanje imuniteta, ali ne ovako – zapamtite to kada odete u trgovinu


Jačanje imuniteta ishranom važno je ne samo tokom pandemije, već i u trenutku kada počinju sezonske infekcije i pokušavamo da zaštitimo organizam od upalnih procesa i bolesti.

Već smo vam rekli koje namirnice slabe imunitet, kao i zašto ne treba piti limunadu, a sada ćemo vam otkriti kako čak i voće i povrće, sastavni dio zdrave prehrane, može oslabiti imunitet.


Budite oprezni pri kupovini voća i povrća, jer kako kažu nutricionisti, samo ono što je sezonsko i blisko klimi u kojoj živite imaće istinski blagotvoran učinak na organizam.

A voće koje je vještački sazrelo može da ošteti imunološki sistem, isto važi i za povrće!

Šta je? Ako kupujete jagode recimo u decembru, naravno da nisu sazrele na suncu, prirodno. Prepoznat ćete to i po njihovom ukusu. Isto važi i za bilo koje vansezonsko voće ili povrće koje kupite jer žudite za ukusom ili vam je potrebno za poseban recept. I time pravite veliku štetu, čak i kada su u pitanju jabuke koje se smatraju najzdravijim!

Umjetno, ubrzano sazrijevanje najčešće je proizvod pesticida i drugih hemikalija koje ne želite u svom sistemu. Da bi to voće ili povrće bilo "zrelo", očekivane boje i mirisa, kiseli se hemijom koja im je omogućila da sazre, a zatim se ne kvare dok ih dobavljač ne dostavi u prodavnicu.

Ali hajde da napravimo korak unazad pre nego što ta hrana dođe do vas. Ako se bere prije nego što sazrije, da bi se mogao skladištiti i transportirati, sadrži supstancu lektin. Prirodno se oslobađa iz biljke tokom procesa zrenja, ali će ostati u ranije ubranom voću i povrću i uopšte nije dobro za imunitet.

Laktin negativno utiče na dobre bakterije koje žive u našem probavnom sistemu i čine važan deo imuniteta.

Ako oštetite mikrobiom, cijeli „svijet“ bakterija koji živi u našem tijelu, znajte da posljedice mogu biti ozbiljne – potrebno je i do dvije godine da se vrati u prvobitno stanje!

Nije svaki dio voća i povrća jednako zdrav, prof. Dr Vojislav Perišić kaže da je kora opasna i nije "najzdravija" na voću kao što je jabuka.

Ne propustite