Žene na ulicama nakon ubistva trudnice, vatra ispred Vlade Kosova

Region
Žene na ulicama nakon ubistva trudnice, vatra ispred Vlade Kosova
.

S protesta u Prištini, na kome se okupio veliki broj građana, uglavnom žena, zatražene su ostavke zvaničnika, nakon što su za manje od sedmicu dana dvije žene ubili njihovi muževi.

Protest, koji je organizovala nevladina organizacija “Kolektiv za feminističko mišljenje i akciju”, počeo je na Trgu Zahir Pajaziti, a potom su okupljeni marširali do objekata Ministarstva pravde, Državnog tužilaštva, Policije Kosova pa sve do zgrade Vlade.

Uzvikivane su parole “Hoćemo ostavke”, “Ne statusi, nego djela”, “Policija s krvavim rukama”, “Muževi ubijaju žene, država šuti”, “Dole patrijarhat”, “Pravda za ubijene žene” i čitana su imena ubijenih žena.

Na objektima institucija crvenom farbom ispisane su poruke “Ubistva žena od muževa da se tretiraju kao nacionalna hitnost”. Ispred zgrade Vlade u jednom momentu je bačen predmet koji je izazvao manju vatru, koju su prisutni policajci brzo ugasili.

“Jučer smo bili svjedoci još jednog ubistva. Još jedan muž je ubio trudnu ženu u dvorištu bolnice. Uzeo je život žene zajedno s njenim nerođenim djetetom. Ovo užasno ubistvo, drugo za manje od sedam dana, nije samo od ruku ubice. Hamidu je ubio Sokol i država koja ostavlja žene bez bezbjednosti i zaštite, čak i kada se usude da je traže”, kazala je jedna od organizatorica protesta ispred Vlade Kosova.

U srijedu je ispred Ginekološke klinike u Prištini ubijena trudna žena, stara 35 godina, koja je danas trebala da se porodi. Upucao ju je bivši suprug s kojim je bila u procesu razvoda i koji je zbog ranijeg nasilja nad njom imao zabranu prilaska kući. Ubica je u bekstvu.

Ovo je druga žena koja je ubijena na Kosovu u zadnjih sedam dana. U Prištini je 25. novembra muškarac sjekirom usmrtio svoju suprugu.

Izvor:N1

Ne propustite