Vukanović ogorčen na glasanje predstavnika Bošnjaka u NSRS-u: Sad vidim da mi Srbi nismo najgori

Bosna i Hercegovina
Vukanović ogorčen na glasanje predstavnika Bošnjaka u NSRS-u: Sad vidim da mi Srbi nismo najgori
.

Današnja sjednica NSRS-a na kojoj su izagrani delegati Doma naroda BiH iz reda srpskog kluba izazvala je žučnu raspravu koju je započeo poslanik Nebojša Vukanović.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izabrali su kandidate za Dom naroda BiH. Od pet delegata u srpskom klubu SNSD će imati četiri, a SDS jednog.

Nakon što je izabrani delegati u Domu naroda BiH iz reda srpskog kluba, raspravu u Narodnoj skupštini RS nastavili su Nebojša Vukanović i Sevlid Hurtić.

Naime, na osnovu Vukanovićevog izlaganja možemo zaključiti da je dosta ogorčen glasanjem i time što je Dodikov SNSD dobio četiri delegata.

On je na početku svog izlaganja "čestitao" građanima Republike Srpske današnje poskupljenje hljeba i kifli, a njegovo izlaganje svelo se na to da je osudio podršku SNSD-u.

Vukanović je oštro kazao kako "kada vidi kako glasaju lideri Bošnjaka, i bošnjačkih partija, vidi da oni, Srbi, nisu najgori.", aludirajući na podršku Pokreta za domovinu SNSD-u i Miloradu Dodiku.

Vukanović je poentirao da što više Dodik vrijeđa Bošnjake i njihova vjerska osjećanja “oni ga više podržavaju”.

"Kad vidim kako glasaju lideri Bošnjaka, i bošnjačkih partija, vidim da mi Srbi nismo najgori. Što više Dodik govori da hodže arlauču, da vrijeđa, da nisu Bošnjaci nego muslimani oni ga više podržavaju”, kazao je Vukanović tokom posebne sjednice NSRS-a.

Iako je glasanje bilo tajno, Vukanović tvrdi da je Sevlid Hurtić ( (Bh. zeleni) glasao za SNSD, a Hurtić mu je odgovorio da su njegova kravata, cipele i bokserice crvene boje te da mu je crvena jedna od omiljenih boja, čime se zaključuje da je htio dati do znanja da je svoj glas dao SDP-u, odnosno Pokretu za državu.

Denis Šulić (SNSD) tvrdi da je rezultat toga što je njegova partija dobila četiri delegata u Domu naroda BiH rezultat dobre matematike.

"SNSD je sa svojim koalicionim partnerima napravio tačnu matematiku kako da dobijemo četiri delegata. Nismo išli u političko Sarajevo, nismo sjedili sa Nikšićem ili Izetbegovićem, niti smo tražili podršku politilkih partnera koji dolaze iz FBiH. Ono što Vukanović i ljudi iz opozicije žele reći da je SNSD pogurao PzD, nie tačno. Naši glasovi su došli iz političkih psrtija iz RS", kazao je Šulić tokom svog izlaganja.

Izvor:Klix

Ne propustite