Srpski mediji preveli kultnu rečenicu Nihada iz “Ovo malo duše”

Objavljeno:01.12.2022 - 11:21
A A A Times Arial

Preksinoć je iznenada preminuo bh. glumac Davor Janjić. Rođeni Tuzlak preminuo je u 54. godini.

Davor Janjić je bio najpoznatiji po ulogama u filmovima “Ovo malo duše”, “Kuduz”, “Savršeni krug”, “Praznik u Sarajevu”…

Upravo je ostao najzapamćeniji po kultnoj rečenici iz filma “Ovo malo duše” kada je rekao: “Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”.

A brojni mediji u regionu su prenijeli vijest o smrti legendarnog glumca, ali korak dalje je otišao srpski Kurir koji je preveo njegovu kultru rečenicu.

“Tvoj čovek, Senada, je teška zver. I ono malo duše što ima, sotona mu je otežao“, napisao je Kurir na ovaj način ovu kultnu rečenicu.

Janjić je studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu.

Od 1991. do 1996. je boravio u Londonu, a od 1997. Jr živio i radio u Sloveniji.

Počeo je da glumi vrlo mlad (nagrada za najboljeg mladog jugoslovenskog glumca 1976, 1977 i 1978), kako na filmu, televizijskim dramama tako i u pozorištu (uloga Calibana u ˝Vihoru˝, glavna uloga u ˝Viktor ili dan mladosti˝ u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo).

Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo te najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu. Glavne uloge je odigrao u filmovima: ˝Outsider˝; ˝Magareće godine˝ , ˝Čaruga˝, ˝Belle Epoque˝, ˝Granica˝ ˝Život sa stricem˝, ˝Ono malo duše˝.

Također je gumio u u: ˝Blues za Saru˝ ˝Welcome to Sarajevo˝ , ˝Gorila se kupa u podne˝, ˝Kuduz˝, ˝Stella˝.

Godine 1988. je primio nagradu ˝Sedam sekretara SKOJ-a˝, 1988 Grand Prix ˝America˝ za najboljeg glumca, Montreal, 1989 nagradu ˝Oslobođenja˝ i 1990 nagradu filmskih kritičara FIPRESCI za dostignuća u filmskoj glumi.