TOTALNO NESPREMNI! ‘Imali su stare karte pa nisu znali gdje su, pucali su na svoje vojnike, gađali vlastite avione!‘

Svijet
TOTALNO NESPREMNI! ‘Imali su stare karte pa nisu znali gdje su, pucali su na svoje vojnike, gađali vlastite avione!‘
,

Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom invazije na Ukrajinu oslanjale su se na zastarjele karte i zastarjele popise vojnih ciljeva kako bi usmjeravale svoju vatru, stoji u najnovijem izvješću ‘think tanka‘ RUSI (Royal United Services Institute), pa su ih Ukrajinci svojom taktikom lako obmanjivali.

U jednom su slučaju, primjerice, ukrajinske snage maskirale svoje zračne baze fotografirajući hangare dignute u zrak, tiskajući uzorke posljedica ‘razaranja‘ na velike plahte koje su potom navlačili preko zrakoplova kao oblik kamuflaže.

U nemogućnosti da otkriju kako ukrajinski piloti još uvijek lete s obzirom na navodno uništenje njihovih zračnih baza, ruske snage su nagađale da je Kijev možda izgradio složen podzemni kompleks kako bi svojim pilotima omogućili polijetanje, prenosi britanski The Times.

Novo izvješće britanskog ‘think tanka‘ oslanja se na svjedočanstva visokih dužnosnika ukrajinske vojske i pruža sveobuhvatan pregled dosadašnjeg tijeka rata.

U izvješću se detaljno detektira nedostatke ruskih snaga poput rigidnosti moskovske zapovjedne strukture od vrha prema dolje i sklonosti trupa da ponavljaju pogreške. Jedan od najvećih problema koji potkopava Putinove ratne napore bila je tzv. prijateljska vatra.

Zbog nedostatka komunikacije, rusko topništvo gađalo je svoje vlastite snage, dok je protuzračna obrana gađala prijateljske zrakoplove. Sistem elektroničkih protumjera Hibni, koji bi trebao štititi ruske pilote, umjesto toga je ometao njihove vlastite avione.

"Bratoubistvo je bilo raširen problem za ruske snage tijekom njihove invazije na Ukrajinu", stoji u izvještaju. Napominje se također da su ruske snage trošile streljivo na pokušaje uništenja lažnih višecijevnih raketnih bacača HIMARS, koje je Kijevu isporučio SAD.

"Obmana ruskih snaga je uspjela protiv snaga u svim jedinicama i u sve tri grane vojnih snaga", navodi se u izvještaju, čiji su autori Oleksandar Daniljuk i Mihajlo Zabrodski, koji su obojica bili uključeni u organiziranje odbrane Kijeva.

Tijekom na koncu neuspjelog napredovanja prema Kijevu na početku rata, ruskim vojnicima "nije bilo jasno gdje se nalaze. Cijeli gradovi nisu postojali u vrijeme kada su se izrađivale karte koje su koristili", stoji u izvještaju.

Međutim, u analizi se upozorava na kontinuitet potencijala ruske vojske. Na početku rata, Ukrajina je imala 900 tenkova u usporedbi s njih 2800 pod ruskim zapovjedništvom i još njih 400, u čijem su posjedu bili proruski separatisti u regiji Donbas.

Također se upozorava da Moskva svoje vojnike još uvijek smatra "neiscrpnim resursom koji se može trošiti". Iako, sa stanovništvom koje stari, Rusija neće moći formirati velike vojske u budućnosti, a ruska kultura "ne polaže puno na vrijednost ljudskog života”.

"Postoji percepcija da su oružane snage Ruske Federacije sustavno nekompetentne, nepopravljivo korumpirane, da je njihovo oružje neučinkovito i nepouzdano te da su te snage nesposobne za prilagodbu. Ovaj narativ je opasan i zato što je netočan i zato što potiče samozadovoljstvo", zaključuje se u izvještaju.

Ne propustite