Pakistanska ministrica vanjskih poslova u Kabulu u trenutku napetih odnosa između pakistanskih vlasti i lokalnih talibana

Svijet
Pakistanska ministrica vanjskih poslova u Kabulu u trenutku napetih odnosa između pakistanskih vlasti i lokalnih talibana
.

Pakistanska ministrica vanjskih poslova Hina Rabbani Khar sastala se u utorak u Kabulu s vršiteljem dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana, Amirom Khanom Muttaqijem - time je postala zadnji visoki dužnosnik koji dolazi u posjet zemlji koja je pod vlašću talibana otkako se prošle godine američka vojska povukla. Podsjetimo, velika većina zemalja svijeta nije priznala talibane kao legitimnu vlast navodeći njihova kršenja ljudskih prava kao jedan od glavnih razloga.

Posjet dolazi u vrijeme pojačane sigurnosne zabrinutosti u područjima koja graniče s Afganistanom nakon što su pakistanski talibani (TTP) u ponedjeljak rekli da se više neće pridržavati višemjesečnog prekida vatre s pakistanskom Vladom. Naime, afganistanski talibani potpomažu mirovne pregovore između lokalnih militanata i pakistanskih vlasti još od kraja prošle godine.

"Razmotrilo se niz bilateralnih pitanja od zajedničkog interesa, uključujući suradnju u obrazovanju, zdravstvu, trgovini i ulaganjima, regionalnu povezanost, kontakte među ljudima i socioekonomske projekte", priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju afganistanskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Muttaqi također iznio ubrzanje trgovine i tranzita te pogodnosti za putnike između dvaju zemalja, kao i oslobađanje afganistanskih zatvorenika u Pakistanu.

Podsjetimo, Pakistan je ovog mjeseca ponovno otvorio glavni afganistanski granični prijelaz koji je bio zatvoren za trgovinu i tranzit nakon sukoba snaga sigurnosti dvaju strana.

Izvor:Advance

Ne propustite