FACEBOOK

Konaković: SDA i večeras pokušava zaustaviti formiranje vlasti, priključili su se i jači igrači

Objavljeno:30.11.2022 - 23:21
A A A Times Arial

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković osvrnuo se na sutrašnje formiranje federalnog i državnog doma naroda rekavši da je koalicija dogovorena, a programska načela potpisana i svi procesi "brži nego ikad, politički ambijent mnogo bolji nego je bio".

No sve to, kako navodi Konaković, "zbog činjenice da neće biti vlast, pokušava zaustaviti SDA, po svaku cijenu".

"I večeras su timovi u Posavini, Zenici, Krajini. Nude, prijete, lobiraju. Priključili su se i jači igrači, vlasnici velikih prodajnih centara, vezani za režim i privatno i poslovno. Ulog za sve njih je ogroman. Gube sve što su imali", napisao je Konaković.

Kako je naveo, kada bi kojim slučajem i uspjeli spustiti Osmorku na 10 ruku u klubu Bošnjaka, a, kako navodi, neće, šta bi to zapravo značilo.

"Ništa, s njima u koaliciju ne želi niko, nemaju ni blizu potrebne većine za potvrdu svog prijedloga u Domu naroda, nemaju ni blizu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, to već sutra možete vidjeti. U klubu Srba u Domu naroda PFBiH imaju 5 delegata SDA i DF, u klubu Ostalih 3, u klubu Hrvata vjerovatno 0. Da , dobro ste pročitali, u klubu Hrvata DF i SDA zajedno nula (0). Sve skupa u Domu naroda imaju ispod 20 mandata, 41 je potrebna većina", dodaje lider NiP-a.

Kako je istakao u Predstavničkom domu imaju 38, a većina je 50.

"Koalicija Osmorka-HDZ ima komotne većine u oba doma. Opravdano uplašeni odlaska u opoziciju, gubljenja moći, utjecaja na zapošljavanja, tendere, žele da zaustave, blokiraju, opstruiraju sve procese. Ne zanima njih ovaj momentum, šansa za našu državu, kandidatski status, ništa. Samo borba za još koji dan vlasti i strah da ćemo pregledati papir po papir šta su radili, a hoćemo", ističe Konaković.

Zaključio je da "dok su oni pisali programe, planove, pravili koalicije, SDA je 'završavala' preletače u TK, a BPK, večeras traže nove žrtve i vrište da vlast ne smije bez njih."

"Baš zato što pokazuju kakavi su, ova vlast mora bez njih i niko sa njima neće. Istrage o kupovini preletača se vode, biće značajno intenzivirane odmah nakon uspostave vlasti", zaključio je Konaković.