POTPUNI DEBAKL! Ruska vojska "izgubljena", evo šta je izvještaj pokazao

Svijet
POTPUNI DEBAKL! Ruska vojska "izgubljena", evo šta je izvještaj pokazao
,

Tokom rata u Ukrajini, snage Vladimira Putina oslanjale su se na zastarjele mape i zastarjele liste vojnih ciljeva gdje da usmjeravaju svoju vatru.

Te informacije stoje u najnovijem izvještaju istraživačkog centra 'think tanka' RUSI (Roial United Services Institute), pa su ih Ukrajinci svojom taktikom lako obmanjivali.

U jednom slučaju, na primjer, ukrajinske snage su kamuflirale svoje vazdušne baze fotografišući hangare dignute u vazduh, a potom štampanjem šablona posljedica 'uništavanja' na velikim listovima koji su potom navučeni preko aviona kao oblik kamuflaže.

U nemogućnosti da otkriju kako ukrajinski piloti i dalje lete s obzirom na navodno uništenje njihovih vazdušnih baza, ruske snage su spekulisale da je Kijev možda izgradio razrađen podzemni kompleks kako bi omogućio svojim pilotima da polete, prenosi britanski "The Times".

Novi izvještaj britanskog 'think tanka' oslanja se na svjedočenje visokih zvaničnika ukrajinske vojske i pruža sveobuhvatan pregled dosadašnjeg toka rata.

Izveštaj detaljno opisuje nedostatke u ruskim snagama kao što su rigidnost moskovske komandne strukture odozgo na dole i sklonost trupa da ponavljaju greške. Jedan od najvećih problema koji podriva Putinove ratne napore bio je tzv. prijateljska vatra.

Zbog nedostatka komunikacije, ruska artiljerija gađala je svoje sopstvene snage, dok je protivvazdušna odbrana gađala prijateljske avione. Sistem elektronskih protivmera Hibni, koji bi trebao da štititi ruske pilote, umjesto toga je ometao njihove sopstvene letelice.

"Bratoubistvo je bio rasprostranjen problem za ruske snage tokom njihove invazije na Ukrajinu", navodi se u izvještaju. Takođe se napominje da su ruske snage potrošile municiju na pokušaje uništavanja lažnih višecevnih raketnih bacača HIMARS, koje su Kijevu isporučile SAD, piše jutarnji.hr.

"Obmana ruskih snaga je uspela protiv snaga u svim jedinicama i u sve tri grane vojnih snaga", navodi se u izvještaju čiji su autori Oleksandar Daniljuk i Mihajlo Zabrodski, koji su učestvovali u organizovanju odbrane Kijeva. 

Tokom napredovanja ka Kijevu na početku rata, ruski vojnici "nisu imali pojma gdje se nalaze. Čitavi gradovi nisu postojali u vrijeme kada su napravljene mape koje su koristili", navodi se u izveštaju.

Međutim, analiza upozorava na kontinuitet potencijala ruske vojske. Na početku rata Ukrajina je imala 900 tenkova u poređenju sa 2.800 pod ruskom komandom i još 400 koje su držali proruski separatisti u regionu Donbasa.

Takođe upozorava se da Moskva i dalje vidi svoje vojnike kao "neiscrpan, potrošni resurs".

Iako, sa starenjem stanovništva, Rusija neće moći da formira velike armije u budućnosti, a ruska kultura "ne pridaje mnogo vrijednosti ljudskom životu".

Ne propustite