Oštra reakcija CiK-a na 'plasiranje dezinformacija da rade sporo': "Sve je u skladu sa zakonom"

Bosna i Hercegovina
Oštra reakcija CiK-a na 'plasiranje dezinformacija da rade sporo': "Sve je u skladu sa zakonom"
.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas sjednicu te su nakon sjednice reagirali na, kako su naveli, plasiranje dezinformacija da rade sporo i kasne u procedurama za provedbu posrednih izbora.

Njihovo saopćenje prenosimo bez redakcijskih intervencija:

"U javnosti se, iz neznanja ili zlonamjerno, plasiraju dezinformacije da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine radi sporo i da kasni u procedurama za provedbu posrednih izbora, te kako se neke sjednice organa vlasti moraju zbog postupanja Centralne izborne komisije BiH otkazivati.

Svim organima vlasti koji učestvuju u posrednim izborima je jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora, ali zbog informiranje javnosti podsjećamo na zakonske korake provedbe posrednih izbora, i to:

  • Centralnoj izbornoj komisiji BiH se dostavljaju kandidatske liste na provjeru i ovjeru;
  • Svaki od kandidata na kandidatskim listama mora lično u prostorijama Centralne izborne komisije BiH potpisati izjavu o prihvatanju kandidature;
  • Centralna izborna komisija BiH ovjerava kandidatske liste koje ispunjavaju zakonom propisane uslove;
  • Odluke o ovjeri kandidatskih listi se dostavljaju organu koji provodi posredne izbore i na iste se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana;

Zakonodavni organ koji provodi izbore zakazuje sjednicu nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH o ovjeri kandidatskih listi i provodi posredne izbore.

To što organ vlasti zakaže sjednicu prije nego su se stekli uslovi za provedbu posrednih izbora nije odgovornost Centralne izborne komisije BiH već tog organa.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa odredbama i rokovima utvrđenim Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima.

Utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 89. sjednici održanoj 30.11.2022. godine utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog kantona iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Ševo Milan, Zrimšek Šaravanja Ivana, Mandić Tomislav i Pavković Ivica dok je iz reda srpskog naroda izabran Mitrović Miroslav.

-Budući da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema izabranih poslanika iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih, popuna po jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Hadžić Dževad, Zukić Muamer, Alić Senad, Hajdarević Izen i Šišić Damir. Iz reda hrvatskog naroda izabrana je Banović Silva. Iz reda srpskog naroda izabrani su Ilić Slađan i Vujović Žarko dok je iz reda Ostalih izabrana Imširović Sandra.

Utvrđivanje rezultata posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH je uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za peti mandat iz reda bošnjačkog naroda i nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda hrvatskog naroda. Iz reda bošnjačkog naroda žrijebane su kandidatske liste Hasić Asmira i Šišić Damira i izvučena je kandidatska lista Šišić Damira, dok su iz reda hrvatskog naroda žrijebane kandidatske liste Krešić Borisa i Banović Silve i izvučena je kandidatska lista Banović Silve.

Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz reda srpskog naroda, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Izvor:Radiosarajevo

Ne propustite