Skandal stoljeća: Zašto je javnost uvjerena da Balenciaga promovira pedofiliju?

Objavljeno:30.11.2022 - 15:00
A A A Times Arial


“Iz reakcije javnosti jasno je da su moje fotografije uvrijedile ljude”, kaže Galimberti. “Ali atomsku bombu pokrenula je druga kampanja jer su ljudi vidjeli druge fotografije Balenciage i našli su taj dokument Vrhovnog suda. Sada misle da postoji neka zavjera. I većina medija je odmah rekla da je to Galimberti”.

Koga tuži Balenciaga?
Iako je Balenciaga preuzela odgovornost za uparivanje sado-mazo detalja sa dječjim modelima, kompanija kaže da nije odgovorna za dokumente i ukrase koji su se pojavili u kampanji za proljeće 2023. U izjavi za Rolling Stone, predstavnici Balenciage rekli su da su predmeti na stolu trebali biti lažni pravni papiri iznajmljeni u rekviziti, ali su nekako na kraju bili stvarni. “Uključivanje ovih neodobrenih dokumenata rezultat je bezobzirnog nemara zbog kojeg je Balenciaga podnijela žalbu”, rekli su predstavnici Balenciage. “Preuzimamo punu odgovornost za nedostatak nadzora i kontrole dokumenata u pozadini”.

Prema tužbi podnesenoj u petak, Balenciaga sada traži 25 miliona dolara odštete od produkcijske kuće North Six i scenografa Nicholasa Des Jardinsa za kancelarijsko fotografiranje, tvrdeći da su obje strane bile “zlonamjerne ili, u najmanju ruku, izuzetno nepromišljene” jer su uključile pravne dokumente na snimanju kampanje.

No, advokat Des Jardinsa kaže da Balenciaga ovdje nije potpuno nevina. “Sigurno nije bilo nikakve zlonamjerne šeme, brojne kutije dokumenata su iz rekvizite”, kaže advokat. “Štaviše, na snimanju su bili prisutni predstavnici Balenciage, koji su nadgledali cijeli proces i rukovali papirima i rekvizitima, a Des Jardins, kao scenograf, nije bio odgovoran za odabir slike sa snimanja”.

Produkcijska kuća North Six odbila je komentirati cijelu situaciju, ali izvor blizak grupi rekao je da je North Six samo logistički upravljao snimanjem te da kompanija nije bila uključena u kreativno usmjeravanje.

Francuska modna kuća je povukla fotografije, ali prašina se još nije slegla
Od svog prvog izvinjenja 22. novembra, Balenciaga je izbrisala sve fotografije na svom Instagram nalogu osim izjava u kojima se izvinjavaju i kampanju nazivaju pogreškom.


Kim Kardashian, koja je radila sa brendom mnogo puta proteklih godina, uključujući nošenje Balenciage na Met Gali 2021. i šetnju na njihovoj reviji na Paris Fashion Weeku ranije ove godine, nakon šutnje se obratila javnosti na Twitteru, rekavši da cijeni Balenciagino uklanjanje kampanje.

“Bila sam tiha proteklih nekoliko dana, ne zato što nisam bila zgrožena i ogorčena nedavnim kampanjama Balenciage, već zato što sam htjela prvo razgovarati s njihovim timom kako bih sama shvatila kako se to moglo dogoditi”, rekla je Kardashian.


Sat vremena nakon objave, Kardashian je dodala dodatnu izjavu, u kojoj je napisala da “preispituje” svoj odnos sa brendom. Linč na društvenim mrežama je nastavljen, a mnogi osuđuju Balenciagu i zbog isticanja imena kontroverznog belgijskog slikara Michaela Borremansa, među čijim djelima su i slike kastrirane djece.