5 STVARI KOJE NIKADA NE TREBA DA RADITE: Doktorica za kosu otkriva gdje svi griješimo

Moda i ljepota
5 STVARI KOJE NIKADA NE TREBA DA RADITE: Doktorica za kosu otkriva gdje svi griješimo
-

Ako se pronalazite u nekoj od sljedećih navika, bilo bi dobro da ih što prije promijenite jer one i te kako štete vašoj kosi.

Zdrava i negovana kosa imperativ je skoro svakoj ženi, ali određene navike koje primenjujemo mogu znatno uništiti njen kvalitet. Tejlor Rouz iz Mičigena je triholog - specijalista za kosu i skalp, kao i za spektar srodnih poremećaja koji se odnose na razvoj vlasi, i proučava i liječi kosu i kožu glave, a sada je svim pripadnicama ljepšeg pola dala nekoliko dragocenih savjeta.

1. Izbjegavajte punđe

Tejlor kaže da ne treba stilizovati kosu u punđu češće od jednom nedeljno. Kako navodi, to može prouzrokovati "povlačenje" kose.

"Ne treba pretjerivati", navodi ona.

   2. Ne koristite često gumice za kosu

"S vremena na vrijeme neće škoditi, ali ako stalno koristite čvrste gumice možete slomiti vlasi kose tačno u sredini", kaže ova stručnjakinja.

Umjesto običnih gumica za kosu, ona preporučuje da koristite svilene ili satenske gumice.

3. Nikada ne uskačite u bazen sa suhom kosom

Tejlor Rouz navodi da je kosa poput sunđera, koji će apsorbovati hlor i hemikalije koji se nalaze u vodi iz bazena. Umjesto toga, ona preporučuje da kosu pre ulaska u bazen dobro pokvasite čistom vodom, čime ćete osigurati da vam voda iz bazena što manje ošteti kosu.

4. Ne spavajte sa mokrom kosom

"Primijetila sam ogromnu razliku u zdravlju moje kose kada sam prestala da radim ovo", navodi Tejlor, koja dodaje i da je kosa najslabija kada je mokra.

"Spavanje s mokrom kosom može da nanese mnogo štete. Kosa se sastoji od 33% vodoničnih i jonskih veza, a obe se ‘razbijaju’ vodom i reformišu kada je suva, što znači da je kosa osjetljiva na oštećenja kada je mokra", ističe Tejlor, a prenosi "Zadovoljna.rs".

5. Ne fenirajte kosu odmah nakon pranja

Savjet Tejlor Rouz jeste da ostavite kosu da se osuši 85% prije nego što je fenom osušite do kraja i stilizujete.

"Kada je kosa slaba treba izbjegavati bilo kakvu štetnu aktivnost, a toplota je jedna od najštetnijih", kaže ona.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite