RAT U UKRAJINI, 280. DAN: Oprema koja Ukrajini treba, primarno protuzračna obrana, ne stiže dovoljno brzo, a ruske snage nakon "pauze" ponovno pojačavaju napade na više fronti odjednom

Svijet
RAT U UKRAJINI, 280. DAN: Oprema koja Ukrajini treba, primarno protuzračna obrana, ne stiže dovoljno brzo, a ruske snage nakon "pauze" ponovno pojačavaju napade na više fronti odjednom
Na trenutačnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u Bukureštu glavna tema je, očekivano, Ukrajina.

Na trenutačnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u Bukureštu glavna tema je, očekivano, Ukrajina. Ukrajinski MVP Dmitro Kuleba, koji je pozvan kao gost, požalio se da Ukrajini treba još naoružanja, prije svega protuzračnih sustava, te da ta oprema ne stiže dovoljno brzo. Tako misle i neki drugi relevantni izvori. U isto vrijeme ukrajinski predsjednik Zelenski upozorava kako ruske snage ponovno pojačavaju napade i pokušavaju napredovati na nekoliko lokacija na istoku, sjeveroistoku, a potencijalno i na jugu, piše Advance.hr.

Aktualno:

• Njemačka je poručila da će Ukrajini poslati više od 350 generatora, nakon što su ruski raketni napadi ozbiljno oštetili ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Kancelar Olaf Scholz razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i rekao da će Njemačka poslati generatore, kao i pružiti financijsku pomoć za popravak energetske infrastrukture u vrijednosti od 56 milijuna eura, rekao je glasnogovornik njemačkih vlasti Steffen Hebestreit.

• Francuski predsjednik Emmanuel Macron ovog tjedna ide u Washington u prvi državnički posjet otkako je Joe Biden predsjednik. Na dnevnom redu njihovog sastanka u Bijeloj kući u četvrtak bit će, očekivano, ruski rat u Ukrajini, dok i Biden i Macron rade na održavanju ekonomske i vojne podrške Kijevu

No, Biden se do sada klonio Macronovih poziva Ukrajini da nastavi mirovne pregovore s Rusijom. Američki predsjednik je više puta rekao da je odluka isključivo u rukama ukrajinskog vodstva.

• Bivši američki ambasador pri NATO-u Robert Hunter izrazio je zabrinutost zbog količine vojne pomoći koja Ukrajini stiže iz zemalja NATO-a. "Iznenađujuće je da savez predvođen SAD-om do sad nije učinio više u pogledu obrane od bespilotnih letjelica i raketa", rekao je Hunter u razgovoru za Al Jazeeru.

• Čini se da slično misle i mnogi u Kijevu. Naime, Ukrajina je pozvala članice NATO-a da ubrzaju svoje isporuke oružja i pomognu obnoviti uništenu elektroenergetsku mrežu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je da isporuke oružja, posebno naprednih sustava protuzračne obrane, dođu "brže, brže, brže" dok se pridružio dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu.

"Kada budemo imali transformatore i generatore, možemo obnoviti naš sustav, svoju energetsku mrežu i omogućiti ljudima pristojne uvjete za život", rekao je Kuleba. "Kada budemo imali sustave protuzračne obrane, moći ćemo zaštititi ovu infrastrukturu od sljedećih ruskih raketnih napada", ustvrdio je.

• Ukrajina je uhitila zamjenika čelnika gradskog vijeća Hersona zbog sumnje da je "pomagao i podržavao ruske okupacijske snage", rekao je ukrajinski državni tužitelj. Dodao je da je dužnosnik Hersona, koji nije imenovan u priopćenju, surađivao s okupacijskim vlastima i pomagao u funkcioniranju javnih službi pod Rusima. Sad se suočava s kaznom do 12 godina zatvora prema optužbama, ako bude procesuiran i proglašen krivim.

• Zelenski je rekao da ruska vojska napada na prostoru regije Lugansk na istoku i Harkova na sjeveroistoku. "Situacija na fronti je teška. Unatoč iznimno velikim gubicima, okupatori i dalje pokušavaju napredovati u Donjecku, Lugansku i Harkovu. Također planiraju nešto na jugu", rekao je u svom noćnom video obraćanju.

• Rusija ispaljuje neaktivne krstareće rakete koje su inicijalno dizajnirane da nose nuklearne bojeve glave - ispaljuju ih na mete u Ukrajini kako bi pokušali iscrpiti ukrajinske zalihe protuzračne obrane, rekao je u utorak visoki američki vojni dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Ne propustite