ZVIZDIĆ POSTAJE MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH? Dodik insistira da diplomatija pripadne SNSD-u

Bosna i Hercegovina
ZVIZDIĆ POSTAJE MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH? Dodik insistira da diplomatija pripadne SNSD-u
,

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji zainteresovanost da ministar inostranih poslova u novom sazivu Vijeća ministara bude iz reda srpskog naroda. 

"Mi ćemo to i da tražimo. Vjerujemo da to pripada nama, jer je dosadašnji ministar bio iz bošnjačkog naroda, a pošto će predsjedavajući Savjeta ministara biti iz reda hrvatskog naroda, trebao bi taj jedan od značajnih resora da pripadne nama", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. 

On je naveo da predsjedavajući Vijeća ministara treba da bude iz reda hrvatskog naroda, ali nije htio govoriti o imenima. 

"Ja znam koga će HDZ dati, ali nije pristojno da ja to kažem. Pristojnije je da oni to kažu", rekao je Dodik. 

Dodik je reagirao na današnju vijest koju je lansirao portal "Klix" tvrdeći kako je Denis Zvizdić postao favorit za budućeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. 

Portal je objavio kako će prema ustaljenom redoslijedu biranja funkcija, ovoga puta prvi birati Hrvati kojima će pripasti funkcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.  

Sljedeći izbor je na SNSD-u koji će predložiti Zorana Tegeltiju za novog ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine. 

Nakon toga, red je na Bošnjacima. Kako saznaje Klix, pregovara se da tu funkciju u budućem sazivu Vijeća ministara BiH preuzme Denis Zvizdić (NiP) jer se "on HDZ-u i SNSD-u čini kao prihvatljivija opcija od Sabine Ćudić (NS) koja bi u naredne četiri godine trebala ostati u državnom parlamentu...".

(slobodna-bosna.ba)

Ne propustite