Ruski milijarder (53) poginuo u padu helikoptera kod Monaka

Objavljeno:29.11.2022 - 16:37
A A A Times Arial

Ruski milijarder Vjačeslav Taran je poginuo u padu helikoptera kod Monaka.

Pedesettrogodišnji Taran je posljednjih deset godina živio u Monaku. Osim njega, u helikopterskoj nesreći koja se dogodila 25. novembra je smrtno stradao i 35-godišnji pilot koji je upravljao helikopterom, prenosi portal Monaco Daily News.

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama, prenosi Radiosarajevo

"Libertex grupa s velikom tugom potvrđuje smrt svog suosnivača i predsjednika Upravnog odbora Vjačeslava Tarana, u pada helikoptera koji se dogodio na putu za Monako u petak 25. novembra 2022.", poručili su u saopćenju iz Libertexa.

Ruski milijarder je letio iz Lausanne s iskusnim pilotom u jednomotornom helikopteru H130. Nesreća se dogodila oko 13 sati po vedrom vremenu, a javila su se nepotvrđena nagađanja da je drugi putnik otkazao let u posljednji tren. Zamjenik javnog tužitelja u Nici je rekao da se ne može isključiti krivnja treće strane.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN tvrdi da je Taran navodno bio "kriptobiznismen s vjerojatnim vezama s ruskom vanjskom obavještajnom službom". Navodi se kako je navodno bio povezan s agencijom za inozemnu špijunažu SVR, kao i da je navodno bio odgovoran za "pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta", piše Daily Mail.