Sprema se ogroman štrajk američkih željezničara koji bi mogao uzrokovati brojne ekonomske probleme: Stotine organizacija pozivaju Kongres da "spriječe" štrajk ističući da bi američko gospodarstvo gubilo po 2 milijarde USD dnevno te da bi došlo do jačanja

Objavljeno:29.11.2022 - 13:17
A A A Times Arial

Više od 400 organizacija u ponedjeljak je pozvalo američki Kongres da intervenira u aktualnoj situaciji u sklopu američke željeznice gdje prijeti mogućnost izbijanja velikog štrajka. Ukoliko pak dođe do štrajka štete bi se mjerile u milijardama dolara jer bi bile prekinute željezničke dostave hrane, goriva, ali i, dakako, putnički prijevoz, piše Advance.hr.

Gospodarska komora SAD-a, Nacionalna udruga proizvođača, Nacionalna maloprodajna federacija, Američki institut za naftu i brojne druge skupine upozorile su da bi se učinci potencijalnog štrajka mogli osjetiti već 5. prosinca.

Naime, radnici u četiri sindikata odbili su privremeni dogovor o ugovoru koji je predstavljen u rujnu, dok ga je osam sindikata odobrilo.

"Rizici za gospodarstvo naše zemlje jednostavno čine nacionalni štrajk željeznica neprihvatljivim", stoji u pismu čelnicima Kongresa. "Stoga, u nedostatku dobrovoljnog sporazuma, pozivamo vas da poduzmete hitne korake kako biste spriječili nacionalni štrajk željeznica i sigurno gospodarsko uništenje koje bi uslijedilo", navodi se.

Obustava željezničkog prometa mogla bi zamrznuti gotovo 30% teretnih pošiljki u SAD-u, potaknuti inflaciju i koštati američko gospodarstvo čak 2 milijarde dolara dnevno pokrećući lančanu reakciju prometnih problema koji utječu na američku energetiku, poljoprivredu, proizvodnju, zdravstvo, maloprodaju i sl.

U pismu se navodi da bi potencijalni štrajk mogao rezultirati "prekidima u isporuci gnojiva, klora i drugih proizvoda bitnih za čistu vodu, našu opskrbu hranom i proizvodnju električne energije". Također se podsjeća da željeznicama u SAD-u dnevno putuje oko 7 milijuna ljudi.

I američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da zaustave izbijanje štrajka.

Rok je 9. prosinca. Ukoliko do tada ne bude dogovora, sindikati najavljuju štrajk, a situacija bi mogla postati kaotična ukoliko Kongres donese odluku da se štrajk "ne dozvoljava".