RAT U UKRAJINI

ŠEF NATO-A: Putin "podbacuje" u Ukrajini jer pokušava "koristiti zimu kao ratno oružje"

Objavljeno:29.11.2022 - 13:09
A A A Times Arial

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da Putin "pokušava da iskoristi zimu kao ratno oružje", budući da je niz ruskih napada na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu ostavio milione civila bez struje, vode i centralnog grijanja.

Saveznici iz NATO-a isporučili su generatore kako bi pomogli Ukrajini da obnovi svoju urušenu energetsku infrastrukturu, rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu, u Rumuniji, u utorak.

Dodao je da očekuje da će poruka ministara vanjskih poslova biti da saveznici "moraju učiniti više", uključujući pružanje Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane i municije.

Upitan da li Ukrajina može očekivati ​​dalje napade Rusije, Stoltenberg je rekao da se može očekivati ​​još napada jer: "Rusija gubi na bojnom polju".

Uspjeh Ukrajine u potiskivanju ruskih snaga s teritorija oko Kijeva i Harkova, kao i oslobađanje grada Hersona, bio je "znak slabosti", dodao je.

Stoltenberg je rekao da Rusiji ponestaje municije, o čemu svjedoči i njena posezanja za još oružja od Irana.

„Iran niti bilo koja druga zemlja ne bi trebalo da daju Rusiji rakete, dronove ili bilo šta drugo“, upozorio je on.

Na pitanje o mogućnosti ulaska Ukrajine u NATO, Stoltenberg je rekao da očekuje da će sastanak ministara vanjskih poslova "ponoviti da su vrata NATO-a otvorena".