U Bukureštu zasjeda NATO uz prisustvo Finske i Švedske, na dnevnom redu i BiH

Objavljeno:29.11.2022 - 10:58
A A A Times Arial

Članice NATO saveza danas i sutra održat će niz sastanaka u Bukureštu na redovnoj sjednici ministara vanjskih poslova.

U glavnom gradu Rumunije sve je podređeno okupljanju članica pa je tako, kako izvještava novinar portala Klix.ba, na gotovo svakih 200 metara u gradu raspoređen veliki broj pripadnika policije i žandarmerije.

Prema današnjem rasporedu, NATO članice trebale bi održati zajednički sastanak, na kojem će prisustvovati i predstavnici Švedske i Finske.


Generalni sekretar, koji će tokom dana obratiti novinarima, potvrdio je kako su sve članice opredijeljene za ulazak ovih zemalja u NATO. Ipak, realnost je nešto drugačija, s obzirom na to da Mađarska i Turska još uvijek nisu ratifikovale odluku u parlamentima.

Drugi dan sastanka bit će rezervisan i za susret generalnog sekretara sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković gdje će se razgovarati o dodatnoj pomoći BiH i suzbijanju ruskog utjecaja.

Ono što je interesantno jeste zgrada u kojoj će se sastanak održati. Zgrada Parlamenta Rumunije predstavlja pravo arhitektonsko čudo. Sagrađena je 1984. godine u "zlatno doba" vladavine Nikolaja Čaušeskua i predstavlja simbol njegove vladavine koju mnogi Rumuni ne pamte po dobrom.


Zgrada ima 12 spratova gotovo 3.000 soba i predstavlja drugu najveću zgradu ovakvog tipa na svijetu. Nažalost, zbog održavanja sastanka ministara NATO-a, veliki dio objekta je zatvoren dok se inače svakodnevno odvijaju turističke posjete.