Teslin Model Y udario u dva automobila u Kini i usmrtio dvije osobe

Objavljeno:29.11.2022 - 10:52
A A A Times Arial

Kineske vlasti su pokrenule istragu nakon što se dogodila još jedna saobraćajna nesreća sa smrtnim posljedicama koju je uzrokovao Teslin električni automobil Model Y.

Do nesreće je došlo kada je Model Y prošao kroz crveno svjetlo na semaforu te udario dva automobila, a poginule su dvije osobe. Ova nesreća se dogodila samo nekoliko sedmica nakon što je drugi primjerak Modela Y snimljen kako nekontrolisano ubrzava prije nego je uzrokovao incidente u kojim su poginule dvije i povrijeđene tri osobe.


Nova nesreća se dogodila u ponedjeljak u gradu Taizhou, koji se nalazi u kineskoj provinciji Zhejiang. Objavljen je i snimak koji prikazuje kako automobil prolazi kroz raskrsnicu prije nesreće, a pojavili su se i klipovi nastali tokom i nakon ovog događaja, ali ne i sam trenutak sudara. Ipak, čini se da je Model Y udario u stražnji dio drugog automobila te ga silovito "pogurao" u drugo vozilo.

Šta je tačno uzrok nove fatalne nesreće, zasad nije poznato. Vozač koji je učestovao u prethodnoj nesreći je tvrdio da su otkazale kočnice.
Kineski mediji pišu da je kompanija Tesla na sudu dobila mnoge slučajeve u kojem je optužena za otkazivanje kočnica jer lokalne vlasti nisu uspjele pronaći nikakve dokaze da se to zaista dogodilo.