ZA OVO STANJE BALKANCIMA SU NAJVEĆI KRIVCI PROMAHA I ZIMA: U ogromnom riziku su dvije grupe ljudi, važno je i kako se grijete

Porodica i zdravlje
ZA OVO STANJE BALKANCIMA SU NAJVEĆI KRIVCI PROMAHA I ZIMA: U ogromnom riziku su dvije grupe ljudi, važno je i kako se grijete
Niske temperature mogu dodatno uzrokovati i pojačati simptome išijasa. Evo rješenja!

Niske temperature mogu dodatno uzrokovati i pojačati simptome išijasa. Evo rješenja!

 Koji su simptomi išijasa i kako se liječi?

Koliko puta ste čuli od svojih najmilijih da kada vas nešto boli u predjelu leđa ili kičme, iz stopala vam kažu da ste uganuli skočni zglob i da je najverovatnije u pitanju išijas ili ste samo "udareni" po nacrtu? Ali kako nastaje išijas i kakva je veza između njega i prehlade?

Stručnjaci i ljekari zabrinuti su da će povećanje cijena energenata natjerati ljude da smanje temperature grijanja u svojim domovima kako bi uštedjeli. To bi moglo uzrokovati brojne zdravstvene probleme, poput išijasa, odnosno upale išijadičnog živca, u narodu poznatog kao išijas. U opasnosti je najugroženija grupa ljudi starijih od 65 godina, kao i oni između 45 i 65 godina, koji najčešće obolijevaju od išijasa.


Upala najdužeg i najdebljeg živca u tijelu (išijadičnog živca), najčešće se javlja u donjem dijelu leđa (lumbalna kičma) i granama preko kukova, gluteusa i dalje niz nogu. Obično se javljaju "krckanje" u nogama, kao i grčevi mišića. Kako stručnjaci napominju, oni koji već boluju od išijasa, tokom zimskih mjeseci će patiti više od ostalih.

“Hladno vrijeme dodatno pojačava simptome išijasa, jer hladnoća izaziva zatezanje i grčenje kičme, što dodatno produžava bolove”, objasnili su stručnjaci i dodali da su se bolovi, posebno noću, pojačavali zbog nepravilnog položaja spavanja.

"Jednostavan trik stavljanja jastuka između koljena smanjit će bol tokom spavanja, kao i boce s toplom vodom ili termalni jastuci na bolno područje", savjetovala je Louisa Jasitis, stručnjakinja za spavanje i dodala da je važno dok ste statični, Gledajte TV ili jednostavno sjedite, trebali biste se dodatno zagrijati i postaviti optimalnu temperaturu grijanja.

A evo kako spriječiti išijas:

budite aktivni - vježbajte
pravilno dizati teške predmete - iz čučnja
pravilno sjediti ili stajati
vodite računa o višku kilograma


A ako vam se stanje pogorša i zbog bola ne možete obavljati svakodnevne funkcije, odmah se obratite ljekaru!

Izvor: MONDO

Ne propustite