Najveći aktivni vulkan na svijetu: Mauna Loa eruptirao prvi put nakon 38 godina

Objavljeno:28.11.2022 - 15:06
A A A Times Arial

Prema javnoj izjavi Geološkog zavoda Sjedinjenih američkih država, jučer je, 27. novembra oko 23:30 sati po lokalnom vremenu počela erupcija vulkana Mauna Loa na Havajima.

U ovom trenutku, tokovi lave su ograničeni unutar područja vrha i ne prijete zajednicama na padinama, dok vjetrovi mogu nositi vulkanski gas i sitni pepeo, a stanovnici su prijavili zemljotrese

Mauna Loa je jedan od pet vulkana - Hualālai, Kohala, Mauna Kea, Mauna Loa (aktivan) i Kilauea (aktivan) - koji zajedno čine Veliko ostrvo Havaja, koje je najjužnije ostrvo u havajskom arhipelagu. Iako je najviši vuklan Mauna Kea, ovaj vulkan je najveći i čini otprilike polovinu kopnene mase ostrva. Njegova ogromna veličina može mu omogućiti da skladišti više magme, što dovodi do većih tokova lave kada dođe do erupcije.

Video POGLEDAJTE OVDJE

Mauna Loa je jedan od najaktivnijih vulkana na Zemlji, eruptirao je 33 puta od 1843. godine, a posljednja erupcija dogodila se 1984. godine. Prvi potresi zabilježeni početkom oktobra ukazuju na to da se magma kreće ispod vulkana. Na osnovu prošlih događaja, rane faze erupcije Mauna Loe mogu biti vrlo dinamične, a lokacija i napredovanje tokova lave mogu se brzo promijeniti, prenosi Forbes.

Stanovnici koji su u opasnosti od tokova lave iz Mauna Loe moraju biti u pripravnosti i pratiti informacije civilne zaštite okruga Hawaii za daljnje smjernice.

Havajski vulkanski opservatorij u konsultaciji sa partnerima za upravljanje vanrednim situacijama prate vulkan kako bi se procijenila opasnost, prenosi Radiosarajevo