Arijana Memić poslala poruku sudijama i tužiocima u BiH: "Ma nećemo, 'gospodo', više da vam šutimo"

Objavljeno:28.11.2022 - 14:52
A A A Times Arial

"Živimo u državi u kojoj izgleda niko ne shvata - ni institucije, ni udruženja, ni političari, ni sudije - da u demokratskoj državi mi, građanke i građani, kao i mediji, pa i ljudi iz politike, imamo potpuno pravo na kritiku!"

Izjavila je ovo danas Arijana Memić, sestra Dženana Memića, komentirajući saopćenje koje je danas stiglo iz Iz Zajedničkog koordinacionog tijela (ZKT) sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine, piše Radio Sarajevo.

"I to naše pravo nema veze sa tim šta je zakonski predviđeno u ovom slučaju, da li je sve po zakonu ili nije. To su dva para cipela i mi smo se više umorili od toga da vam to objašnjavamo. To je u nadležnosti institucija da rješavaju! Kritikujemo, kritikovat ćemo!", poručuje Arijana Memić, te nastavlja:

"Prozivamo i prozivat ćemo, uvijek kada smatramo da nesto nije kako treba - a odluku o tome pred zakonom će svakako donositi uvijek samo institucije za to zadužene. Međutim, ovdje se svi ponašaju kao da je sad bilo koji sudija, a u ovom slučaju sudija [Branko] Perić, po matrici odmah amnestiran od bilo kakve kritike? Je li to ona poruka koju nam je Perić poslao, da ne smijemo 'istraživati' sudije i tužioce zbog oslobađajućih odluka, jer gdje bi nam bio kraj?

E pa i mi kažemo, mi već 7 godina govorimo:

Gdje bi nam bio kraj kada bi institucije radile iskreno, predano i transparentno? Gdje bi bili mi, kada bi zaista pozvali na odgovornost one koji su po zakonu odgovorni? Ma nećemo 'gospodo' više da vam šutimo, nećemo da sjedimo i čekamo još 7 godina.

Kritikujemo, prozivamo, idemo dalje - ovo je naša država i u njoj će biti pravde!

Pravda za Dženana, pravda za Davida, pravda za sve nas", zaključila je ona.