Pao ‘super-kartel‘ koji je kontrolirao čak trećinu kokaina u Europi: Pogledajte snimku velike akcije

Aktuelno
Pao ‘super-kartel‘ koji je kontrolirao čak trećinu kokaina u Europi: Pogledajte snimku velike akcije
,

Policije brojnih europskih zemalja i Ujedinjenih Arapskih Emirata provele su od 8. do 19. novembra veliku međunarodnu akciju kojom je razbijen narkokartel. O značaju operacije dovoljno govori podatak da su uhićene 49 osobe koje su činile "super-kartel". Oni su navodno kontrolirali čak trećinu kokainskog tržišta u Europi.

Otkriveni su kontrolni centri kao i druga logistička infrastruktura za transport droge diljem Europe.

Europol, koji je pripomagao akciju "Pustinjsko svjetlo", objavio je da su ova uhićenja kulminacija intenzivnih akcija koje su provođene u Nizozemskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji te u Emiratima.

Zapljene su goleme, otkriveno je više od 30 tona droge.

Akcija španjolske policije rezultirala je s trinaest hapšenja plus dva kriminalca visokog profila u Dubaiju. Francuska ima 6 uhapšenih, te je također pripomogla otkrivanju dva šefa narkokartela u Dubaiju. Deset je uhapšenih u Nizozemskoj, koja je također pripomogla otkrivanju dvojice arapskih visokopozicioniranih članova kriminalne organizacije.

Europol je istaknuo kako je tijekom operacije pružao obavještajne informacije zemljama uključenim u akciju, a unutar dvije godine koliko se akcija pripremala održano je više od deset operativnih sastanaka.

Primarni cilj bio je prikupiti sve informacije o mreži. Glavni osumnjičeni koristili su šifrirane poruke kako bi organizirali prijevoz droge, no policija ih je uspjela identificirati.

- Ovom akcijom poslali smo narkolordovima poruku da nigdje neće biti sigurni - zaključuju u Europolu ističući izuzetno dobru suradnju s Emiratima, piše jutarnji.hr.

U akciji je sudjelovao više od 250 policajaca, a sjedište operacije bilo je u Nizozemskoj.

Ne propustite