Preokret u Tajvanu: Povratak stranke koja je njegovala dobre odnose s Pekingom

Objavljeno:28.11.2022 - 12:39
A A A Times Arial

Stranka Kuomintang, koja je trenutno u oporbi na Tajvanu, vodi na lokalnim izborima za gradonačelnike i načelnike okruga u većini od 21 grada na otoku. Ta je stranka bila na vlasti u Tajvanu od 2008. do 2016. i njegovala je dobre odnose s Pekingom, navodi Reuters.

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen podnijela je danas ostavku na mjesto predsjednice vladajuće Demokratske progresivne stranke uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat postignut na lokalnim izborima.

Rekla je da su izbori bili "više od lokalnog glasovanja dok svijet gleda kako Tajvan brani svoju demokraciju usred vojnih napetosti s Kinom".nnGlavna tajvanska oporbena stranka Kuomintang (KMT) pobijedila je danas na lokalnim izborima u glavnom gradu Taipeiju i preuzela kontrolu nad gradskim vijećem.

Prema prvim rezultatima, KMT vodi u borbi za gradonačelničke pozicije u većini od ukupno 21 grada, kao i na izborima za načelnike okruga diljem Tajvana, izvijestio je Reuters.nOd 2008. do 2016. tajvanska vladajuća stranka, Kuomintang, održavala je dobre odnose s Pekingom, no oni su se pogoršali kada je Tsai Ing-wen, iz Demokratske progresivne stranke, došla na vlast 2016. godine.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking je dugo obećavao da će vratiti otok pod kinesku kontrolu.nnTajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i kaže da samo 23 milijuna stanovnika otoka može odlučiti o svojoj budućnosti, navodi britanska agencija.

Kina se oglasila povodom izbora u TajvanunnKineska vlada priopćila je da rezultati lokalnih izbora na Tajvanu danas pokazuju da je većina javnog mnijenja na otoku za mir, stabilnost i dobar život, nakon loših rezultata vladajuće Demokratske progresivne stranke u anketama.

Kina će nastaviti raditi s tajvanskim narodom na promicanju miroljubivih odnosa i čvrsto se suprotstaviti neovisnosti Tajvana i stranom uplitanju, priopćio je kineski tajvanski ured, izvijestila je službena kineska novinska agencija Xinhua.