ZELENSKI IMAO VIDEO OBRAĆANJE: Stižu novi napadi, Rusi se neće smiriti sve dok...

Svijet
ZELENSKI IMAO VIDEO OBRAĆANJE: Stižu novi napadi, Rusi se neće smiriti sve dok...
,

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) sinoć je tokom svog video obraćanja izjavio da će Rusija sigurno pokrenuti nove raketne napade na njegovu zemlju te je pozvao vojsku i građane da se pripreme kako bi izdržali iduću sedmicu uz opterećenje električne mreže.

Snijeg je pao u Kijevu, a temperatura zraka je oko nule. Gradske vlasti saopćile su da će radnici ubrzo obnoviti snabdijevanje strujom i vodom, ali su zbog visokog nivoa potrošnje uvedena neka ograničenja. Milioni osoba u Kijevu i okolici suočavaju se s poremećajima u snabdijevanju električnom energijom zbog ruskih raketnih napada. 

- Znamo da teroristi planiraju nove napade - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. 

- Oni se nažalost, dok god imaju projektile, neće smiriti - dodao je.

Zelenski je rekao da bi nadolazeći tjedan mogao biti jednako težak kao i prošli koji su obilježili ruski napadi na elektroenergetsku infrastrukturu zbog čega su se Ukrajinci suočili s najtežim prekidima u snabdijevanju strujom od početka invazije u februaru.

- Naše odbrambene snage se spremaju. Cijela zemlja se sprema. Razradili smo sve scenarije, uključujući i s našim partnerima - dodao je.

Nedjelja je bila relativno mirna bez razornih napada na Kijev ili druge veće gradove. Zapovjedništvo ukrajinske vojske saopćilo je da su ruske snage izvele četiri raketna napada u regiji Dnipropetrovsk te da su gađali civilne objekte više puta.

- Međutim, najteža je situacija duž linije ratišta u raznim dijelovima Ukrajine. Najteže je u regiji Doneck kao što je bio slučaj prethodnih sedmica - kazao je. 

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske trupe granatirale desetak sela u Donecku, uključujući glavne mete Bahmut i Avdivku.

Ne propustite