KAKO ĆE U SRBIJI REAGOVATI NA OVO! Rama: Vjerujem da će do konačnog priznanja Kosova doći prije nego kasnije

Region
KAKO ĆE U SRBIJI REAGOVATI NA OVO! Rama: Vjerujem da će do konačnog priznanja Kosova doći prije nego kasnije
,

Albanci danas proslavljaju 28. novembar Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. U Tirani je tim povodom jučer održana zajednička svečana sjednica kosovske i albanske skupštine, koja je okupila najviše političke predstavnike sa, kako se to moglo čuti, "obje strane Drima".

Ključne poruke sa skupštinske govornice bile su o dvije zemlje kao faktoru stabilnosti u regionu, njihovom mjestu u EU, jačanju veza i granicama koje treba da budu samo formalne, apsurdu da Kosovo još uvijek nije dobilo viznu liberalizaciju, ali i pregršt poruka o nepravednom boravku bivših vođa OVK u Hagu zbog sumnje na ratne zločine, jer je upravo borba OVK u ovom parlamentu i danas prikazana kao čista, herojska i oslobodilačka i kao dio albanskog sna o ujedinjenju i oslobođenju.

- Ono što su naši preporoditelji započeli u Prizrenu 1878. godine definisano je kao putanja u Valoni 1912. godine i zaključeno u Prekazu 1998. godine - jedna je od sličnih poruka.

Govorilo se o ujedinjenju u srcu, koje ne mora da bude na mapi.

Albanski premijer Edi Rama je u nadahnutom govoru o historiji Albanaca od "Skadra do Janjine, od Valone i Prištine", govorio pojedinačno o tragičnim sudbinama potpisnika deklaracije nezavisnosti iz 2012.

Time je napravio uvod za ono što je naveo da ni danas "nisu bolji u odnosu na sebe".

- Okrećući stranicu danas, dozvolite mi da sa vama podijelim uvjerenje da Albanci nikada nisu bili bolji u odnosu na strance, ali opet ni danas ne vjerujem da su Albanci bolji u odnosu na sebe - kazao je Rama.

Smatra da sa druge strane ne bi "bilo fer" da ima onih koji bi sada kazali: "Da, mi smo zamišljali da na 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije Kosovo bude slobodno, da bude suvereno i da je njegova nezavisnost konačna", piše portal Kossev.

Kaže, da sa druge strane, još "opipljiviji i upečatljiviji" je pogled na Sjevernu Makedoniju, mjestu gdje je albanski jezik i dalje bio viđen kao nepoželjan prije više godina, a albanska zastava se i "dalje smatrala provokacijom".

- To je bilo mjesto gdje ne vjerujem da ima mnogo onih koji danas mogu imati hrabrosti da kažu da su znali da će na 110. godišnjici nezavisnosti Albanije, albanski biti službeni jezik, da će biti najviše učešće Albanaca u vlasti i institucijama i čak da će imati predsjednika albanske skupštine - navodio je dalje Rama, dodajući:

- Isto tako, ne vjerujem da je bilo mnogo onih koji su predvidjeli da će doći dan kada će Crna Gora imati premijera Albanca, kao danas, a definitivno da su prava Albanaca u cjelini višestruko naprednija i višestruko više prihvaćena kao takva nego što su ikada bila.

Odnose Kosova i Albanije ocijenio je kao više nego odlične, te da, iako "dvije države", one su "ujedinjene jednim srcem".

Da su odnosi produktivniji nego ikad, pokazuju godišnji sastanci dvije vlade, ali još više "volja i povećane sposobnosti" da se u praksi sprovede saradnja u obostranom interesu.

I Rama je izlistao isto ono čime se pohvalio i Kurti: trgovina, sloboda kretanja – "koja je do juče izgledala kao nemoguća misija", zajednički bukvar, rad na enciklopedijskom rječniku i historiji Albanaca, te rad u energetici, kao "najveće djelo za budućnost" uz "luke i željeznice".

U govoru pred poslanicima Кosova i Albanije u Tirani, Rama je rekao kako vjeruje da će Kosovo biti priznato u svim svjetskim instancama.

- Vjerujem da će do konačnog priznanja doći prije nego kasnije i da Kosovo neće čekati onoliko dugo koliko je proglasilo svoju nezavisnost da konačno bude međunarodno priznato i da bude prisutno u svakoj instanci sveopšte organizacije svijeta - rekao je Rama, prenosi Kosovo online pozivajući se na lokalne medije.

Ne propustite