RAT U UKRAJINI, 278. DAN: Zima dolazi, spremaju li se pregovori?

Svijet
RAT U UKRAJINI, 278. DAN: Zima dolazi, spremaju li se pregovori?
Snijeg počinje u glavnom gradu Kijevu i drugim dijelovima Ukrajine.

Snijeg počinje u glavnom gradu Kijevu i drugim dijelovima Ukrajine.

Rat traje već više od 9 mjeseci i sad ulazi u zimsku fazu. Hoće li to biti konstantno aktivno ratovanje ili se sukob priprema za ulazak u pregovaračku fazu? Uz nekoliko jačih žarišta u regiji Donjeck, situacija se generalno ipak donekle stišala. Stječe se dojam da dvije strane nastoje si osigurati što bolje uvjete za pregovaračkim stolom - Ukrajina to pokušava ostvariti vraćanjem što više prethodno okupiranog teritorija dok Rusija to čini sustavnim napadima na ukrajinsku ključnu infrastrukturu.

Aktuelno:

• Ministar obrane Estonije Hanno Pevkur ne vjeruje da je Rusija kritično oslabljena nakon devet mjeseci rata u Ukrajini. "Moramo biti iskreni i jasni: ruska mornarica i zrakoplovstvo manje-više su velike kao što su bile i prije rata", rekao je Pevkur novinskoj agenciji DPA tijekom posjeta Berlinu. "Iako su ruske kopnene snage izgubile značajnu snagu, prije nego kasnije će imati istu količinu koju su imale prije 24. veljače, kada su pokrenule ofenzivu, ili čak i više", rekao je.

Rusija će također učiti iz svog vojnog iskustva u Ukrajini, ustvrdio je Pevkur. "Nemamo razloga vjerovati da je prijetnja od Rusije smanjena", istaknuo je.

• Postoji nekoliko izvješća koja sugeriraju da bi ruske snage mogle eventualno napustiti nuklearnu elektranu u Zaporožju, rekao je Petro Kotin, šef ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju.

"Posljednjih tjedana zapravo primamo informacije da su se pojavili znakovi da se oni možda spremaju napustiti elektranu", rekao je Kotin na nacionalnoj televiziji.

"Prvo, postoji vrlo velik broj izvješća u ruskim medijima da bi bilo pametno napustiti postrojenje i predati kontrolu Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju IAEA", rekao je. "Stječe se dojam da pakiraju kofere i kradu sve što stignu", poručio je Kotin.

• Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je opskrbilo ukrajinske snage precizno vođenim projektilima Brimstone 2. "Ova je pomoć odigrala ključnu ulogu u zaustavljanju ruskog napredovanja", dodaje se u izjavi.

• Ruske snage gađale su lokacije diljem pokrajine Herson 54 puta tijekom vikenda, rekao je guverner Jaroslav Janušević na svom Telegram kanalu. "Ima žrtava među civilima", rekao je Januševič, dodajući da je jedna osoba ubijena, a dvije su ozlijeđene. Veći dio grada Hersona je i dalje bez struje.

• Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da se vode teške borbe u Pavlivki i Vuhledaru, dva grada u istočnoj pokrajini Donjeck. "Ovo je područje i dalje poprište velikih sukoba, vjerojatno djelomično zato što Rusija procjenjuje da to područje ima potencijala kao polazna točka za buduće veliko napredovanje prema sjeveru kako bi se zauzeli preostali dijelovi Donjecka kojeg drže Ukrajinci", izjavili su iz ministarstva. "Međutim, malo je vjerojatno da će Rusija moći koncentrirati dovoljno kvalitetnih snaga da postigne operativni proboj", tvrdi se.

• Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u nedjelju da Kijev čini "pogrešku" navodeći unaprijed preduvjete za pregovore s Rusijom, tvrdeći da takvi preduvjeti ne dopuštaju početak pregovora. "Pogreška Ukrajinaca, Volodimira Zelenskog, je što krše klasična načela pregovaračkog procesa. Pogotovo kada se razgovara s divovskom Rusijom. Pa ne možete unaprijed postavljati uvjete", rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu TV. "Sjednite za pregovarački stol i tamo iznesite sve uvjete. Onda slijedi i drugi klasični princip - kompromisi", rekao je Lukašenko.

Ne propustite