Novi udar na džepove građana BiH: Ponovo poskupljuje hljeb

Objavljeno:27.11.2022 - 23:28
A A A Times Arial

„Klas“, vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj djelatnosti, najavio je nove cijene za tri najprodavanija proizvoda – polubijeli, narodni i penzionerski hljeb. I ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini. Podsjećamo, razlog prvog bio je povećana cijena pšenice na svjetskom tržištu. A hoće li cijene još rasti, niko ne zna.

Polubijeli i narodni hljeb koštat će marku i 70 feninga, a penzionerski marku i 20.

Situacija nije bolja ni u zemljama regije. Trenutna cijena hljeba u Hrvatskoj iznosi i 3 marke i 37 feninga. Hljeb je u Srbiji jeftini i košta 89 feninga, u Makedoniji marku i 6 feninga, dok građani Crne Gore za kupovinu hljeba trebaju izdvojiti marku i po.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić objašnjava kako zbog poskupljenja sirovina, energenata i svega što je neophodno da pekarska industrija može proizvoditi hljeb – proizvođači su primorani korigovati cijene određenih namirnica:

Ukoliko se situacija sa sirovinama i energentima bude postepeno vraćala na pretpandemijsko stanje, a iskreno se nadamo da hoće, i proizvođači pekarskih proizvoda će vratiti cijene kakve su bile prije svih ovih poskupljenja – kaže.

Trend rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda zahvatio je i zemlje u regiji. U BiH cijene pekarskih proizvoda od marta do danas porasle su za 70 posto. Razlog su, kako navode iz „Klasa“, poskupljenja svih namirnica koje su potrebne za proizvodnju.

Osim proizvođača pekarskih proizvoda, koji izražavaju nadu da će cijena hljeba u dogledno vrijeme biti niža, i Čavalić je optimista. Predviđa stabilizaciju cijena:

Trenutno u svijetu imamo pad prehrambenih proizvoda i rekordne niske cijene nafte i naftnih derivata, što ulijeva dozu tržišnog optimizma da će doći do pada cijena i očekuje se manja stopa inflacije u narednom periodu za BiH. Dakle, u narednoj godini, prema procjenama MMF-a. Moguće je da neće svi ponuđači pratiti najavljeno poskupljenje hljeba i moguće je da će to biti kratkoročno poskupljenje, da će se vjerovatno brzo vratiti na one ranije nivoe, što je prihvatljivo za građane BiH – kazao je za FTV Čavalić.

Situacija nije bolja ni za građane u EU. Naime, prema podacima Evropskog zavoda za statistiku, cijene hljeba u Evropskoj uniji nikada nisu bile više. U ovoj godini u odnosu na prethodnu građani moraju izdvojti 18 posto više za kupovinu hljeba. Primjera radi, cijena hljeba u, za mnoge priželjkivanoj Njemačkoj, iznosi 3 eura, prenosi Hayat