Prognoza OECD-a za globalnu ekonomiju: 2022. će imati gotovo dvostruko slabiji rast u odnosu na prethodnu godinu, a 2023. će biti još i gora

Objavljeno:27.11.2022 - 20:54
A A A Times Arial

Sputano visokim kamatnim stopama, oštrom inflacijom i ruskim ratom protiv Ukrajine, očekuje se da će svjetsko gospodarstvo ostvariti samo skroman rast ove godine te još i manji tijekom 2023. godine.

To je prognoza koju je ovog tjedna objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu. OECD, koji se sastoji od 38 zemalja članica, radi na promicanju međunarodne trgovine i prosperiteta te objavljuje periodična izvješća i analize.

Prema procjenama OECD-a, svjetsko će gospodarstvo ove godine porasti samo 3.1%, što je snažan pad u odnosu na snažnih 5.9% u 2021. godini.

Sljedeća godina, predviđa OECD, bit će još gora: međunarodno gospodarstvo povećat će se za samo 2.2%.

"Istina je da ne predviđamo globalnu recesiju", rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann na konferenciji za novinare. "Ali ovo je vrlo, vrlo izazovna perspektiva i ne mislim da će se itko utješiti projekcijom globalnog rasta od 2.2%", poručio je, prenosi Advance