RAT U UKRAJINI, 277. DAN: Obljetnica Holodomora, summit o žitu u Kijevu, Zelenski kritizira Klička, Rusija šokirana smrću bjeloruskog MVP-a, Herson na meti stalnog granatiranja - poziva se na odlazak prije nego temperature dodatno padnu

Svijet
RAT U UKRAJINI, 277. DAN: Obljetnica Holodomora, summit o žitu u Kijevu, Zelenski kritizira Klička, Rusija šokirana smrću bjeloruskog MVP-a, Herson na meti stalnog granatiranja - poziva se na odlazak prije nego temperature dodatno padnu
.

Ruska vojska izgubila je kontrolu nad gradom Hersonom, odnosno povukli su se iz njega, što je bio najveći njihov poraz još od početka rata.

No, iako je rečeno da je velik broj trupa pritom prebačen na istočno bojište, odnosno u Donbas, čini se da su ruske snage zadržale artiljerijsku liniju na suprotnoj strani rijeke jer sam grad se nalazi na meti sve intenzivnijih napada. Lokalne vlasti pozivaju stanovništvo da napuste grad jer uvjeti su jako teški, mnogi su bez struje, a temperature će u narednom periodu samo padati.

Aktualno:

• Njemački zakonodavci namjeravaju priznati Holodomor kao genocid, prema nacrtu teksta zajedničke rezolucije njemačke vladajuće koalicije i oporbe, prema pisanju novinske agencije AFP.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova povodom obljetnice pozvalo je međunarodne partnere da "obnove povijesnu pravdu i priznaju Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom".

18 zemalja trenutačno priznaje Holodomor kao genocid - Australija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Češka, Ekvador, Estonija, Gruzija, Mađarska, Latvija, Litva, Meksiko, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal, SAD i Vatikan.

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je jučer domaćin međunarodnog sastanka u Kijevu na kojem se razgovaralo o sigurnosti hrane i izvozu poljoprivrednih proizvoda. Sastanku su prisustvovali premijeri Belgije, Poljske i Litve te mađarska predsjednica. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen objavili su govore putem video snimke.

Zelenski je rekao kako je na summitu prikupljeno oko 150 milijuna dolara za pomoć izvozu ukrajinskog žita u zemlje kojima je hrana trenutačno najpotrebnija.

• Devet ruskih ratnih zarobljenika oslobođeno je u subotu u razmjeni zarobljenika s Ukrajinom, objavila je ruska novinska agencija Tass, prenosi Reuters, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

• Zelenski je kritizirao gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička jer je napravio, kako je rekao, loš posao postavljajući hitna skloništa za pomoć onima bez struje i grijanja. "Molimo obratite pozornost: stanovnici Kijeva trebaju više zaštite. Od ove večeri u gradu je bez struje oko 600.000 ljudi. Mnogi stanovnici Kijeva bili su bez struje više od 20 ili čak 30 sati. Od ureda gradonačelnika očekujem kvalitetniji rad".

U međuvremenu je rečeno da je struja uvelike obnovljena u Kijevu, ali još ne u potpunosti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da je "duboko šokirano" viješću o smrti bjeloruskog ministra vanjskih poslova Vladimira Makeija.

Makei je preminuo u dobi od 64 godine, priopćilo je u subotu bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova. U njihovoj izjavi navodi se da je "iznenada preminuo" ne navodeći detalje o okolnostima njegove smrti.

"Kao šef MVP-a dao je velik doprinos daljnjem jačanju rusko-bjeloruskih odnosa", priopćilo je rusko ministarstvo. "Čvrsto je i učinkovito branio interese Republike Bjelorusije na međunarodnim platformama", priopćilo je ministarstvo, dodajući da je "riječ o teškom, nenadoknadivom gubitku".

Inače Makei se trebao sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u ponedjeljak.

• 15 ljudi u gradu Hersonu na jugu Ukrajine poginulo je, a 35 ih je ranjeno, uključujući jedno dijete, od 20. do 25. studenoga, prema ažuriranoj informaciji civilne vojne uprave Hersona u subotu. "Neprijatelj nastavlja granatirati oslobođeni teritorij danonoćno", navodi se u izjavi.

Izvor:Advance

Ne propustite