Crnadak o preminulom bjeloruskom ministru: Izuzetan diplomata koji je odlično razumio BiH

Objavljeno:27.11.2022 - 08:43
A A A Times Arial

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei je iznenada preminuo u 64. godini, a nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak objavio je fotografiju s njim izrazivši žaljenje zbog njegove smrti.

Makei je prije predsjedničkih izbora i masovnih protivvladinih protesta u Bjelorusiji 2020. godine bio jedan od inicijatora napora za poboljšanje odnosa Bjelorusije sa Zapadom kritizirajući Rusiju, međutim kasnije je promijenio stav.

Crnadak ističe da je Makei bio izuzetan diplomata, koji je bio oduševljen Banjom Lukom.

"Vladimir Makei je bio izuzetan diplomata, jedan od onih koji ima širinu, uvijek traži rješenje i nikada ne zatvara vrata. Sjećam se koliko je bio oduševljen Banjalukom, kada je bio naš gost 2016. godine na konferenciji Centralnoevropske inicijative. Nakon toga, na neformalnim susretima sa kolegama ministrima često je prepričavao događaje i impresije sa banjalučkog skupa", napisao je Crnadak.

On ističe i njegovu ulogu u pregovorima između Rusije i Ukrajine s obzirom na to da je bio domaćin prvih neuspjelih pokušaja dogovora nakon početka invazije na Ukrajinu.

"Odlično je razumio odnose i u BiH i na Balkanu i uvijek se interesovao za stanje kod nas", zaključio je Crnadak.

Izvor:Klix