Euro je kriminalna valuta!

Svijet
Euro je kriminalna valuta!
Italijanska antiimigrantska partija Sjeverna liga pozvala je na "uništenje" EU. Vođa Lige 41-godišnji Matteo Salvini rekao je da je euro "kriminalna valuta", te dodao da želi da demolira "briselski konsenzus" koji dominira evropskom politikom od kraja Drugog svjetskog rata.

Italijanska antiimigrantska partija Sjeverna liga pozvala je na "uništenje" EU.

Vođa Lige 41-godišnji Matteo Salvini rekao je da je euro "kriminalna valuta", te dodao da želi demolirati "briselski konsenzus" koji dominira evropskom politikom od kraja Drugog svjetskog rata.

"Evropa danas ne može biti reformisana, u Briselu se ništa ne može reformisati. EU vodi grupa ljudi koja mrzi Italijane, a posebno italijansku privredu", rekao je Salvini, koji je poznat kao poštovalac ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Srna.

Salvini je postao drugi najpopularniji lider u Italiji od kada je preuzeo stranku, koja je osnovana početkom devedesetih godina 20. stoljeća kao separatistički pokret na sjeveru Italije.
Skoro polovina italijanskih glasača sada podržava stranke koje su ili euroskeptične ili su direktno protiv eura. U te stranke, osim Sjeverne lige, spadaju i pokret Pet zvijezda i Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Ne propustite