Zimska bajka u Zagrebu: Pogledajte kako je bilo na otvorenju Adventa

Objavljeno:26.11.2022 - 20:53
A A A Times Arial

Simboličnim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu oko fontane Manduševac na Trgu bana Jelačića službeno je započeo program Adventa u Zagrebu koji je prethodnih godina ponio titulu najboljeg Adventa u Europi.

Na Trgu bana Jelačića povodom paljenja prve adventske svijeće okupio se velik broj Zagrepčana s malom djecom, ali i primjetan broj stranih turista, koji će i ove godine u velikom broju dolaziti iz brojnih zemalja Europe i svijeta kako bi doživjeli već proslavljeni zagrebački Advent.


Manifestacija Advent Zagreb 2022 tradicionalno je započela paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu na Trgu bana Jelačića, a svijeću je, nakon blagoslova katoličkog svećenika, upalio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima.


Tomašević se kratko obratio okupljenima oko fontane Manduševac, podsjetivši kako se sutra obilježava prva nedjelja Adventa, koji se obilježava paljenjem po jedne svijeće svake nedjelje do Božića. Dodao je da “četiri adventske svijeće predstavljaju nadu, mir, ljubav i radost“.

“Sve to itekako nam je u ova teška vremena potrebno, posebno druga svijeća, svijeća mira jer se nalazimo u europskom gradu dok u Europi u ovom trenutku bjesni rat”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Na adventskim kućicama smještenim u centru glavnog grada Hrvatske već je moguće kupiti tradicionalna adventska jela, kobasice i fritule, ali i razna pića te božićne suvenire.

Advent u Zagrebu

Prigodni program nastavljen je otvorenjem programa na Platou Gradec na Gornjem gradu te svečanim otvorenjem Ledenog parka s klizalištem na Trgu kralja Tomislava i paljenjem lampica u parku Zrinjevac.

Advent Zagreb 2022 u organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i mnogih partnera iz raznih sektora održavat će se od 26. novembra 2022. do 7. januara 2023. godine na 20-ak lokacija u središtu grada.