Da li je provodljiv novi Zakon o sukobu interesa u BiH?

Objavljeno:26.11.2022 - 19:48
A A A Times Arial

Političari u Bosni i Hercegovini, koji obavljaju javne funkcije, ne bi trebali vršiti više od jedne dužnosti. Na državnom nivou postoji zakon o sprečavanju sukoba interesa koji se ne provodi. Zbog toga Ministarstvo pravde ima obavezu da napravi novi nacrt zakona, što su i uradili. Međutim, prema mišljenju predstavnika nevladinog sektora, bolje da nisu radili ništa.

Predloženim tekstom novog zakona o sprečavanju sukoba interesa ukidaju se ograničenja obavljanja dvostrukih funkcija za sve izabrane zvaničnike, tvrdi Ivana Korajlić.

Međutim, tekst zakona demantuje ministra Grubešu, jer je u njemu decidno naveden spisak odredbi od kojih su izuzeti izabrani zvaničnici, a ta lista nije mala.


Za provedbu ovog zakona trebala bi biti zadužena posebna komisija. Prema postojećem zakonu komisija zadužena za provedbu je mogla izricati sankcije za njegovo kršenje. Grubešin nacrt ne daje takva ovlaštenja.

Grubeša čak tvrdi da je kao osnova korišten najbolji evrospki zakon iz ove oblasti.


Korajlić podsjeća da je pred državnim parlamentom bio zakon iz ove oblasti, ali je oboren na Domu naroda. Nakon toga Ministarstvo pravde je sačinilo nacrt sličan ovom, ali je pod pritiskom međunarodne zajednice povučen iz procedure.


Treba napomenuti da usvajanje ovog zakona predstavlja i jednu od obaveza naše zemlje za dobijanje kandidatskog statusa.

Netočni su navodi da je ukinuto ograničenje za obavljanje duplih funkcija, tekst u tom dijelu u odnosu na prvobitni Nacrt Zakona, slabo da je uopće mijenjan. I dalje su propisane opće odredbe o nespojivosti, nespojivost u pogledu privatnih preduzeća i neprofitnih organizacija.

Povjerenstvo za sukob interesa nije kontrolno, niti tijelo koje kažnjava, njegova funkcija u smislu Nacrta je da savjetodavno pomaže zvaničnicima da se spriječe okolnosti koje mogu dovesti do sukoba interesa, da se podigne svijest svih mogućih okolnosti u kojima može doći do sukoba interesa, te voditi računa da zvaničnik učini sve da u slučaju sukoba interesa ove smetnje otkloni.


U svom misljenju, SIGMA stručnjaci su nam sugerirali da prilikom sačinjavanja svog zakona koristimo kao inspiraciju Zakon o sukobu interesa Slovenije kao najbolji primjer EU standarda, što smo mi i učinili, zahvaljujući kolegama iz Slovenije koji su nam dostavili tekst svog propisa. Naš propis u samo određenim dijelovima odstupa od Slovenskog.

 

Pogledjate video OVDJE