AKO PRIMIJETITE OVA 4 SIMPTOMA, TUMOR SE VEĆ RAZVIO: Dr Mačkić otkrio kako ove dvije stvari utiču na pojavu raka

Porodica i zdravlje
AKO PRIMIJETITE OVA 4 SIMPTOMA, TUMOR SE VEĆ RAZVIO: Dr Mačkić otkrio kako ove dvije stvari utiču na pojavu raka
O simptomima ginekoloških karcinoma, kao i o metodama lječenja,  govorio je primarni ljekar Mirko Mačkić, specijalista ginekologije i akušerstva, iz GAK "Narodni front".

O simptomima ginekoloških karcinoma, kao i o metodama lječenja,  govorio je primarni ljekar Mirko Mačkić, specijalista ginekologije i akušerstva, iz GAK "Narodni front".


Ginekološki karcinomi čine 20,94% svih slučajeva malignih bolesti kod žena. U ranoj fazi bolesti rijetko izazivaju simptome, a kada se pojave prve promjene, bolest je već prešla u invazivnu fazu. Stoga su bolovi u maloj karlici, nemir pri mokrenju, neobičan vaginalni iscjedak i krvarenje van menstrualnog ciklusa „crvene zastavice“ koje ukazuju da se tumor već razvio.

 


Koji su ginekološki karcinomi najčešći i u kojoj dobi se javljaju?

"Tumori ginekoloških organa mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi žene. Mogu biti benigni i maligni. Prema lokaciji gdje se najčešće javljaju ginekološki karcinomi su karcinomi endometrija, grlića materice i jajnika, pubični karcinomi - rjeđi su vulve i vagine. . Javljaju se najčešće nakon 50. godine, ali se mogu dijagnosticirati u bilo kojoj dobi pacijenta."

Koji su faktori rizika za njihov nastanak?

„Faktori rizika su brojni i različiti za različite vrste karcinoma, a najčešći su nuliparnost, rana menarha, kasna menopauza, gojaznost, dijabetes, rani seksualni odnosi, nuliparnost, više partnera, pušenje, rasa, stres, dugotrajna supresija imuniteta. , HPV infekcija, nasljedni faktor..."

Da li su žene koje nisu rodile u većoj opasnosti od ginekoloških karcinoma?

"Žene koje nisu rađale češće obolijevaju od raka endometrija i jajnika"

Koliko seksualna aktivnost utiče na razvoj raka, odnosno polno prenosivih bolesti?

„Rana seksualna aktivnost i češća promjena partnera faktori su rizika za rak grlića materice.

Simptomi nekih karcinoma se ne javljaju na početku bolesti, a kada se pojave, bolest je već uznapredovala. Koji je savjet, kako sačuvati zdravlje i na koje male promjene reagirati?

"Prava prevencija raka su redovni godišnji ginekološki pregledi, koji uključuju kolposkopiju sa PAPA brisom, bimanualni i ultrazvučni pregled"


Poznato je da oni koji su u srećnom braku, odnosno partnerskoj vezi, manje pate od kardiovaskularnih bolesti, postoji li veza između stresa i raka?

"Stres kao faktor rizika za rak se često spominje u literaturi"

Koje metode postoje za liječenje raka? Koliko su se promijenili tokom godina?

"Liječenje raka je hirurško, kemoterapija i zračenje, kombinacije sva tri tipa liječenja su uobičajene za efikasnije liječenje. Postoje protokoli za liječenje različitih vrsta karcinoma, ali je sve veći akcenat na individualnom pristupu svakom pacijentu. .

Tokom decenija došlo je do značajnog napretka u liječenju. Kao jedan od primjera u prilog tome, u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući tehnološkom razvoju, razvijena je posebna tehnika bojenja limfnih žlijezda prilikom hirurškog stadijuma karcinoma, koja omogućava precizno utvrđivanje prisustva metastaza, smanjenje perioperativnog i postoperativnog morbiditeta kod pacijenata, kao i primjena ili neprimjena postoperativne terapije zračenjem itd.

Važno je naglasiti da na osnovu preporuka Evropskog udruženja ginekoloških onkologa – ESGO, a u cilju što kvalitetnije dijagnostike i liječenja pacijentica s ginekološkim karcinomima, preglede, dijagnostičke procedure i hirurško liječenje obavlja ginekološki onkolog koji je usko specijaliziran. kod ginekoloških karcinoma."

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite