IZNENADA UMRO LUKAŠENKOV SAVEZNIK!:Rusija je u šoku, u ponedjeljak se trebao sastati s Lavrovom

Objavljeno:26.11.2022 - 17:17
A A A Times Arial

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei preminuo je u 64. godini života, izvijestila je u subotu državna novinska agencija Belta.

“Ministar vanjskih poslova Vladimir Makei iznenada je preminuo”, javlja Belta.

Uzrok smrti nije naveden.


Makei je tu dužnost obnašao od 2012, a prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, bio je Lukašenkov vjerni saveznik, obnašajući dužnost šefa kabineta, piše AP.

U rujnu je branio bjelorusko stajalište pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Bjelorusija se naziva ‘suučesnikom agresora’ ili čak stranom u sukobu. Rekli smo i nastavljamo govoriti: Bjelorusija nikada nije zagovarala rat. Ali nismo ni izdajice! Imamo savezničke obveze i strogo slijedimo i slijedit ćemo duh i slovo međunarodnih ugovora kojih smo stranke,” rekao je.

Sudjelovao je na konferenciji Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) – vojnog saveza nekoliko postsovjetskih država – u Erevanu ranije ovog tjedna i trebao se sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u ponedjeljak.

Prije predsjedničkih izbora i masovnih protuvladinih prosvjeda u Bjelorusiji 2020., Makei je bio jedan od inicijatora napora za poboljšanje odnosa Bjelorusije sa Zapadom i kritizirao je Rusiju.

No, nakon početka prosvjeda naglo je promijenio stav, tvrdeći da su inspirirani agentima Zapada, piše Reuters.

“Šokirani smo izvještajima o smrti šefa Ministarstva vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimira Makeija”, objavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na svom Telegram kanalu. “Službena sućut bit će uskoro objavljena.”