OPREZNO!

DA LI SPAVATE U OVOM POLOŽAJU: Možete povećati rizik od Alzheimerove bolesti

Objavljeno:26.11.2022 - 16:24
A A A Times Arial

ALZHEIMEROVA bolest je progresivna bolest mozga koju karakteriziraju gubitak pamćenja i sposobnosti rasuđivanja te promjene osobnosti. S obzirom na to da je iznimno progresivna, liječnici neprestano rade na istraživanjima kojima bi barem donekle pomogli ljudima da smanje rizik od oboljenja. Uz pravilnu prehranu i brigu za zdravlje, sada su znanstvenici došli do još jednog zanimljivog otkrića koje bi moglo pomoći u sprječavanju pojave Alzheimerove bolesti.

Naime, spavanje u određenom položaju smanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje. Kako donosi New York Post, ovo otkriće moglo bi biti značajno u daljnjem dijagnosticiranju, ali i prevenciji ovog progresivnog stanja.


''Utvrđeno je da je spavanje na boku najkorisniji položaj za vaš mozak te pomaže vašem mozgu da očisti intersticijski otpad brže od drugih položaja. To dovodi do višestrukih prednosti, uključujući potencijalno smanjenje rizika od razvoja neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova ili Alzheimerova bolest'', objašnjava stručnjak za spavanje Narwan Amini.

Spavanje na boku općenito se smatra najzdravijim zato što taj položaj pruža dobru potporu vašoj kralježnici, a istovremeno smanjuje refluks kiseline. Zanimljivo je da spavanje na boku također može smanjiti hrkanje. Amini je također otkrio najgori položaj za spavanje kada je riječ o vašem cjelokupnom zdravlju, a to je spavanje na trbuhu, piše New York Post.