OVI SNOVI OTKRIVAJU TEŠKU BOLEST: 3 simptoma koje ljudi ignorišu, a rana dijagnoza može da ih spasi

Objavljeno:25.11.2022 - 17:51
A A A Times Arial

Čak i promjene u rukopisu mogu da budu simptom opasne - Parkinsonove bolesti.

Da li vam se u snu dogodilo da mašete rukama ili sanjate kao da zamahujte nekim maljem? Upravo to se događa često osobama koje su oboljele od Parkinsonove bolesti.

Zbog poremećaja u spavanju, one često sanjaju neprijatne snove i prave čudne pokrete, što smeta i njima, kao i partneru s kojim spavaju. Obično je to jedan od ranih simptoma, prije nego što već dođe do drhtanja ruku ili ukočenosti. Evo šta je još karakteristično.

Uporan zatvor je tipičan za Parkinsonovu bolest i javi se godinama prije nego što pacijent primeti motoričke simptome. Upravo konstipacija predstavlja i problem kod apsorpcije lijekova, pa se zato ubrzano traži rješenje za ovaj problem. Svi koji pate duže od zatvora treba hitno da odu kod ljekara.

Kad počne tremor ruku, prirodno je da će doći i do promjena u rukopisu. Međutim, one se javljaju i ranije, pa tako sitna, zgusnuta slova - takozvana mikrografija - može biti upravo rani znak Parkinsonove bolesti.

Za sada ne postoji lijek koji može da potpuno izliječi ovo oboljenje, ali postoje terapije koje olakšavaju tegobe. Tako se lijekovima može podići nivo dopamina u mozgu, kao i uticati na druge hemijske supstance koje on luči i pomoći da se simptomi vezani za kretanje smanje, a napredovanje bolesti uspori.

Tekst: Lepa&Srećna